måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Var vaksamma på de beslut som fattas på delegation”

Beslut på delegation ställer en opposition helt utan möjligheter att kommentera, skriver socialdemokraterna Camilla Henricsson Bajas, Sabihullah Ehsan och Agneta Lundahl Dahlström.

Publicerad: 23 februari 2023, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Camilla Henricsson Bajas, Sabihullah Ehsan och Agneta Lundahl Dahlström. Foto: Björn Dalin


Ämnen i artikeln:

DomstolLokalpolitik

En tidigare ordförande i Täby kommuns kultur- och fritidsnämnd får nu en tillrättavisning av förvaltningsrätten i Stockholm. Det beslut på delegation som den dåvarande ordföranden fattade har ”inte tillkommit på lagligt sätt och ska därför upphävas”, säger förvaltningsrätten.

Vi socialdemokrater i kultur- och fritidsnämnden överklagade beslutet med stöd av delegationsordningen för nämnden – bland annat att delegering inte får ske vid ärenden som är av större vikt, och det faktum att delegationsbeslutet togs dagen före ordinarie nämndmöte, utan att vara brådskande.

LÄS MER: Kommundirektörernas tuffaste utmaningar: Nya politiker och osäker omvärld 

Vi anser att domstolens utslag har stor betydelse för den lokala demokratin. Ett beslut på delegation ställer en opposition helt utan möjligheter att kommentera. I politiskt starka kommuner, där medierna ibland anser att oppositionen är ointressant att bevaka, kan viktiga ärenden slarvas bort och försvinna helt. 

Ett beslut som tas på delegation kan alltså inte debatteras. Oppositionspartierna i en nämnd kan inte reservera sig eller lägga ett yttrande, och de får inte heller veta bakgrunden till beslutet. I ett efterföljande protokoll framstår oppositionens tystnad som ett medgivande, för all framtid. 

I vårt fall handlar det om extra medel till Kulturskolan. Ett ärende som mycket väl hade kunnat förberedas och beslutas av nämnden, men där den dåvarande ordföranden utan egentlig anledning valde att fatta beslut på delegation. Det fanns både tid och resurser för nämnden att diskutera den moderatstyrda majoritetens förslag till nya pengar åt entreprenörerna.

Men ärendet var känsligt. När majoriteten för några år sedan lade ner den kommunala individuella musikskolan var huvudargumentet att kommunen inte hade råd med de höga lönekostnaderna. Nu fattades plötsligt ett beslut på delegation – dagen före kultur- och fritidsnämndens ordinarie sammanträde – som innebar extra medel till de privata utförarna.

Vi är inte negativa till Täbys musikskoleverksamhet, även om vi självklart protesterade när den kommunala musikskolan ersattes av enbart privata utförare. Men det vi beskriver är ett politiskt dilemma som bör uppmärksammas av fler oppositionspartier. Många ärenden ute i kommunerna tas på delegation för att underlätta flödet i den stora mängden beslut. Vi vill därför uppmana till vaksamhet för att undvika slarv – eller ett medvetet försök att få igenom sitt förslag utan uppmärksamhet och politisk diskussion.

Camilla Henricsson Bajas (S)
Gruppledare kultur- och fritidsnämnden, Täby

Sabihullah Ehsan (S)
Ledamot kultur- och fritidsnämnden, Täby

Agneta Lundahl Dahlström (S)
Kommunalråd i opposition, Täby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

DomstolLokalpolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev