Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vår ”servettskiss” höjer polislöner, Löfven

Utan KD/M-budgeten hade inte polislönerna höjts. Det är alltså samma budget som Socialdemokraterna föraktfullt kallade för servettskiss.

Publicerad: 10 april 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bryr sig regeringen inte om polisers löner? undrar debattörerna.

Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman


Ämnen i artikeln:

BudgetKristdemokraternaModeraternaPolisenBudget 2019

Det är på tiden att svenska polislöner höjs. Därför prioriterade vi en polislönesatsning i KD/M-budgeten. Trots regeringens ovilja att bejaka behovet av höjda löner för poliser i kärnverksamheten, ökas nu löneutrymmet för poliser med hela 5,7 procent. Mer än dubbelt så mycket som i en vanlig lönerörelse. Det hade inte skett utan KD/M-budgeten.

Sveriges poliser har allt för länge halkat efter i löneutvecklingen, samtidigt som kraven på yrket blivit allt hårdare och brottsligheten ökat både i mängd och i grovhet. Resultaten har inte låtit vänta på sig. Sverige har den lägsta polistätheten på tio år och fler poliser slutar innan pension, inte sällan för att gå vidare till andra mer lukrativa tjänster på andra myndigheter eller i säkerhetsbranschen.

2017 lämnade 464 poliser för ett annat jobb, 2016 lämnade 460. Det är mer än dubbelt så många som 2014. Samtidigt står utbildningsplatser tomma runt om i landet. Ska antalet poliser öka behöver utflödet ur myndigheten stoppas och fler lockas in i – och tillbaka till - yrket. Yrket måste uppvärderas och villkoren förbättras. Och det går helt enkelt inte att komma runt frågan om höjda löner i den diskussionen.

Men trots upprepade frågor i media, riksdagens kammare och i justitieutskottet har inrikesminister Mikael Damberg (S) inte pekat ut lönehöjningar som en viktig del i att öka polisyrkets attraktivitet.

I regleringsbrevet med direktiv till Polismyndigheten finns inte heller något skrivet om vikten av höjda löner. Damberg har vid upprepade tillfällen undvikit att svara på om han ämnar fullfölja satsningen på polislöner, eller om han ska snuva landets poliser på den välförtjänta lönehöjningen. Det är anmärkningsvärt.

Därför är det så positivt att Polismyndigheten och Polisförbundet den 14 mars, trots regeringens frånvaro av besked, presenterade överenskommelse om löneutrymme på 5,7 procent. Under de kommande tre åren ökas löneutrymmet med hela 15 procent.

Löneförhöjningen är alltså ett direkt resultat av den budget som Kristdemokraterna och Moderaterna enades om och som vann riksdagens bifall. Att det är så konstateras av både Polismyndigheten själva och Polisförbundet i ett gemensamt pressmeddelande. I budgeten öronmärkte vi 360 miljoner till ökade polislöner.

Vi ska komma ihåg att detta är den budget som Socialdemokraterna hånfullt kallade för en servettskiss. Frågan är om Sveriges poliser tycker att en mer än fördubblad löneökning är något att skratta åt?

Polisen och Polisförbundet har nu enats om hur lönepengarna ska användas: löneökningarna ska riktas mot kärnverksamheten och leda till mer attraktiva karriär- och utvecklingsvägar i till exempel yttre tjänst och utredningsverksamheten. Det är mycket angeläget om kampen mot brottsligheten ska trappas upp och det är viktigt att den intentionen fullföljs.

Men det finns mer vi kan göra. Varje år pensioneras cirka 500 poliser. Många av dem är utredare, och grova våldsbrott läggs på hög eftersom Polisen har fullt upp med skottlossningar och mord. Kristdemokraterna vill därför se en riktad lönesatsning för att locka tillbaka utredare som gått i pension. Det är billigt, men effektivt. För 400 miljoner kronor kan 400 utredare återanställas. En liten kostnad för staten, en stor vinst för alla som utsätts för brott.

Nu är det upp till regeringen att fortsätta på vår inslagna väg. Skulle Kristdemokraternas och Moderaternas budget fått gälla mandatperioden ut skulle vi finansierat 10 000 fler polisanställda och i genomsnitt höjt polislönerna med 3 000 kronor i månaden. Den nya S, MP, C och L-koalitionen väljer i sin första gemensamma budget att skära ner Polisens budget med nästan kvarts miljard. Det märks vilka som tar polisens situation på allvar.

Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD) och vice ordförande i justitieutskottet

Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News