Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Var sansad och betala skatt”

Det är välfärden och det gemensamma som kommer att hjälpa oss genom pandemin. Det bästa skyddet förutom att följa myndigheternas riktlinjer är därför att betala skatt. Det skriver Semanur Taskin som manar till lugn och eftertanke i coronadebatten.

Publicerad: 18 mars 2020, 18:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det bästa vi kan göra just nu är att lyssna på myndigheter och deras uppmaningar,” skriver Semanur Taskin.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Covid-19

Var du än rör dig och vem du än pratar med i dessa tider är det nästintill oundvikligt att samtalet på ett eller annat vis kretsar kring corona.

Vissa tycker att det råder en oproportionerlig hysteri, andra är uppskrämda och frenetiska inläggpostare på sociala medier. Vissa delar information och riktlinjer från myndigheter och uppmanar till lugn, andra delar priset på toapapper som lagts ut för försäljning på Blocket, bilder på tomma mathyllor, kritik mot myndigheter eller domedagsindikerande artiklar. Andra fokuserar på börsraset.

Stora företag som Scandic och SAS varslar personal. Småföretagen kämpar. Gränser stängs. Det är numera helt enkelt en vedertagen sanning att vi lever tillsammans med corona. Vare sig vi blir smittade eller inte.

Den aspekten av pandemin är viktig att minnas i dessa tider: Att det som händer just nu i samhället handlar om mer än ett virus och att bli smittad eller smitta. Ett samhälle med alla dess funktioner ställs på sin spets.

Regeringen tar bort karensdagar. Chefredaktörer tycker att Sverige är för mjäkiga och vill att skolor stängs ner. Jämförelser om hur Sverige agerar förebyggande mot coronaviruset i kontrast till andra länder (i synnerhet i Norden) diskuteras flitigt.

Det blir uppenbart att välfärden spelar en stor roll i tider då ett samhälle ställs på sin spets. Sjukvårdspersonal och förskolepersonal hyllas, materialbrist på sjukhusen diskuteras och skolverksamhetens varande eller icke varande intresserar alla.

I samma veva undrar någon influenser om det finns någonstans att skänka pengar för att bekämpa corona. Många av oss vill då skrika ut: Skatt! Det går inte att blunda för hur det gemensamma – välfärden – är det som fångar upp oss när samhällsmaskineriet krackelerar.

Förhoppningen är väl att människor minns detta i debatten om skatt och välfärd även när corona-tiden är förbi.

För det är inget annat än välfärden och allt det gemensamma som kommer hjälpa oss genom denna pandemi. Att du som individ bunkrar toalettpapper eller tvål i ren panik, och tvättar dina händer varannan minut medan andra hushåll inte har möjligheten att inhandla tvål för att du rensat hela ICA:s sortiment, kommer varken hjälpa dig eller någon annan från att smitta eller smittas.

Det finns få så talande exempel som när en pandemi drabbar världen att vi bekämpar utmaningar tillsammans. Därför är det viktigt att vi alla funderar på vad vi bidrar med i diskursen kring corona. Överdriven hysterisk panik och domedagsartiklar tillför inte särskilt mycket. Vi är inte logiska och empatiska varelser när vi har överdriven panik. Snarare bunkrar vi toalettpapper då.

Självfallet ska pandemin tas på yttersta allvar. I synnerhet är många riskgrupper i en väldigt utsatt sits. Men just nu handlar mycket om mer än att smitta eller smittas. Fler och fler kommer bli arbetslösa. Vara i behov av sjukvård och A-kassa. Vi bekämpar endast detta tillsammans.

Det bästa vi kan göra just nu är att lyssna på myndigheter och deras uppmaningar kring hygien och riktlinjer, stanna hemma om vi känner minsta symptom, undvika onödiga resor och helt enkelt bete oss sansat.

Men förutom att följa viktiga riktlinjer för att minska spridningen av corona, är det viktigt att var och en av oss funderar på om vi sprider en överdriven hysterisk panik som egentligen inte bidrar med något gott eller skyddar oss mot corona.

Sedan skulle jag tillägga att det bästa skyddet förutom att följa myndigheters riktlinjer är att betala skatt utan att vara bitter. Det skyddar oss allra mest i tider som dessa.

Semanur Taskin, samhällsdebattör,  aktiv i civilsamhället och kommunpolitiker (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev