Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Välfärden ska vara den stora valfrågan”

Äldreomsorgen ska inte längre få vara kommunernas budgetregulator eller riskkapitalisternas kassako, skriver Malin Ragnegård, förbundsordförande för Kommunal.

Publicerad: 12 april 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Malin Ragnegård, förbundsordförande för Kommunal.

Foto: Sören Andersson


Ämnen i artikeln:

KommunalOmsorgVinster i välfärden

Vi i Kommunal kommer att göra vår del för att välfärden ska vara den stora frågan i höstens val. Därför driver vi en egen facklig valrörelse där förtroendevalda och aktiva i valet från Kommunal bland annat ska genomföra 250 000 samtal med våra medlemmar.

Vi kommer att prata om de frågor som är absolut viktigast för medlemmarna i Kommunal och syna de olika partiernas ställningstagande och agerande. Nu är det dags för politiska reformer som stärker välfärden. Tomma ord ger inte medlemmarna bättre förutsättningar. Inget parti har ett frikort. 

LÄS MER: LOV ifrågasätts efter hemtjänstfusket – ”Öppnar uppenbarligen för kriminalitet” 

Den modell som har byggt Sverige starkt och som har skapat tillit har sakta men säkert börjat monteras ned. I stället dominerar kostnadspress, vinstjakt, ohållbara scheman och minutstyrda arbetsmoment när politikerna har tagit ett steg tillbaka och en övertro på marknadslösningar har fått breda ut sig. Resultatet har blivit att välfärdens proffs fått allt sämre förutsättningar att leverera en välfärd i världsklass. 

Bristen på kontroll har gjort att villkor, löner och bemanning pressas för att skapa vinster eller budgetöverskott. Pengarna når inte fram, vilket får konsekvenser för brukare och anställda. Äldreomsorgen ska inte längre få vara kommunernas budgetregulator eller riskkapitalisternas kassako. 

Det finns en inbyggd mekanism i dagens styrning av välfärden: ekonomisk återhållsamhet och fokus på högre effektivitet genom att sänka kostnaderna för omsorgen. I praktiken betyder det här att kommunerna inte vågar investera utan snarare ”effektiviserar”, det vill säga sparar pengar. 

En svag lagreglering i kombination med äldreomsorgens svaga målgrupp gör det till en verksamhet där det nästan alltid går att spara pengar. Vilket verkar vara mantrat för alltför många kommunpolitiker. Spara och spara lite till.

Samtidigt som politiker i riksdagen slår sig för bröstet över satsningarna på välfärden lever våra medlemmar i en verklighet där nedskärningarna är vardag. De arbetar fortfarande i en underfinansierad, underbemannad och underprioriterad verksamhet.

Bristen på politisk styrning av välfärden har inte bara skapat en ohållbar situation för välfärdsarbetare, anhöriga och äldre; i takt med att politikerna tagit ett steg tillbaka har ett utrymme för kriminella och oseriösa aktörer öppnats upp.

Vi måste bryta den negativa spiralen av nedskärningar och bristfällig styrning innan det är för sent. För oss som vill se en stark välfärd, som skapar trygghet och hjälper till att utjämna livschanser, är valet 2022 helt avgörande. Då röstas det om vem som ska bli arbetsgivare för de flesta medlemmar i Kommunal och vilka resurser Sveriges välfärdsåtagande får ta i anspråk. 

I valet 2022 kräver vi:  

1. Ordning och reda i välfärden. Efter år av marknadsstyrning är det dags att återta kontrollen över välfärden. Det behövs ökad insyn och bemanningsriktlinjer som gör att resurserna används rätt. Fokus behöver flyttas från marknadslösningar till ökad tillit till medarbetarna. Minutstyrningen ska avskaffas.

2. Investera i välfärden. Underbemanningen inom skola, vård och omsorg skapar stress och leder på sikt till en sämre välfärd för medborgarna. Det behövs investeringar och att resurserna ska gå till fler arbetskamrater, trygga anställningar, hållbara arbetstider och en robust välfärd med luft i systemet. 

3. Avskaffa karensavdraget. Ett arbete i välfärden innebär ofta en ökad risk för att utsättas för smitta samtidigt som arbetets natur gör att du inte kan jobba från hemmet. Det här skapar en orättvisa där medlemmar straffas ekonomiskt när de blir sjuka på jobbet. Därför ska karensavdraget avskaffas.

Malin Ragnegård
Förbundsordförande i Kommunal

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev