lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Välfärden kräver en starkare nationell ordning för digitalisering”

En förvaltningsgemensam nationell digital infrastruktur förutsätter fullständig inkludering av kommun- och regionsektorn, skriver Anna König Jerlmyr (M) och Mats Gerdau (M).

Publicerad: 27 juni 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, och Mats Gerdau (M,) kommunstyrelsen ordförande i Nacka samt ordförande i Storsthlm.


Ämnen i artikeln:

E-hälsaDigitaliserad vård

Teknisk utveckling och innovation kan, rätt hanterat, lösa flera av de samhällsproblem som kommuner och regioner står inför. Den demografiska utvecklingen med en allt äldre befolkning som ska försörjas av en allt mindre andel yngre är en av de stora svenska utmaningarna och har lyfts av såväl Framtidskommissionen som av långtidsutredningar. 

För att kommuner och regioner ska kunna möta den växande kostnaden och samtidigt garantera god och värdig vård i alla led, samt klara sina stora åtaganden i övrig välfärd, är det helt avgörande att vi blir effektivare och digitaliserar i högre grad.

LÄS MER: Tung rapport föreslår ”lex Kalix” – och vill ge Digg taktpinnen 

Nationalekonomen Stefan Fölster skrev 12 juni i Svenska Dagbladet att det svenska digitaliseringsmisslyckandet kostar upp till 200 miljarder kronor om året. Bland annat pekar han på att offentlig sektor i Sverige rankas lågt i OECD när det kommer till digitalisering. Potentialen och behoven är stora. Nu behöver regeringen agera för att tillsammans med kommuner och regioner tillvarata denna möjlighet.

Viss digitalisering kräver stark nationell samverkan för att kunna genomföras, andra delar är genomförbar sektorsvis men blir onödigt svår och dyr i jämförelse med ett mer samlat genomförande. En tydligare nationell ordning i vilken kommuner har sin naturliga plats är en förutsättning för att utvinna nödvändiga nyttor. En förvaltningsgemensam nationell digital infrastruktur förutsätter fullständig inkludering av kommun- och regionsektorn, med sina förutsättningar och behov, för att vara giltig som nationell ordning.

Det krävs också en stor medvetenhet kring säkerhet och integritetsfrågor. Även om vinsterna är stora måste vi identifiera och säkerställa cybersäkerhet och juridiska regelverk för såväl den enskilde som mellan länder och organisationer. Bland annat behovet av säkra gemensamma digitala identitetslösningar är en grundbult för att kunna dela information över organisationsgränser.

Stockholms stad och kommunerna i Stockholmsregionen är villiga att delta i detta viktiga arbete. Men det är regeringen som måste bidra med nationellt ledarskap för att vi ska kunna komma vidare.

Här är tre prioriterade frågor från vår sida, som vi också har lyft med energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S):

Vi kräver en handlingsplan som säkerställer att de statliga myndigheterna driver digitalisering på ett samordnat sätt.

Vi vill att handlingsplanen fullt ut inkluderar kommunernas och regionernas behov, som den väsentliga del av svensk förvaltning som sektorerna utgör.

Vi vill att alla relevanta resurser som krävs avsätts nationellt för att driva digitalisering utifrån insikten om att uteblivna samlade satsningar har hög alternativkostnad (stöd för nivåer fås genom en utblick mot andra länder).

Detta vore en god början där vi kommuner har mycket kunskap att bidra med. Vi ser fram emot att få arbeta tillsammans med regeringen, oavsett hur den ser ut efter september, i denna viktiga fråga.

Anna König Jerlmyr (M)
Finansborgarråd Stockholms Stad

Mats Gerdau (M)
Kommunstyrelsens ordförande i Nacka samt ordförande i Storsthlm, ett förbund som ägs och styrs av de 26 kommunerna i Stockholms län. 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

E-hälsaDigitaliserad vård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev