fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Våldet ska inte vara en blockskiljande fråga”

Alla partier måste ta sitt ansvar för att minska våldet tillsammans med polisen. Där tror jag att Stockholm tjänar på ett konstruktivt arbete över blockgränserna snarare än att tävla i vem som, i olika medieutspel, kan verka tuffast, slutreplikerar oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

Publicerad: 28 juni 2019, 13:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vips, så har de pengar som jag levererade då – nu under Kristdemokraternas flagg – blivit ett ”intensifierat arbete” för att stoppa våldet”, skriver Karin Wanngård. Foto: Linnea Rheborg / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

TrygghetVåldBrottStockholm

Slutreplik: Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) och socialborgarrådet Jan Jönsson (L) svarar mig om stadens trygghetsarbete. Till stora delar verkar Slottner hållit i pennan, då det höga tonläget och de kraftiga överorden känns igen från hans tid i opposition. Att diskutera i sak har aldrig varit intressant för hans parti, som nu tävlar med Moderaterna och Sverigedemokraterna om vem som i media kan vara allra mest hårdast, allra mest tuffast, mot brotten. Som om det finns något parti som inte tycker att brott ska straffas?

Det blir dock snabbt surrealistiskt. Jag anklagas för att ha varit ”passiv”. Jag ”tog inga initiativ.” Detta från ett trygghetsborgarråd som inte verkar ha några problem att använda de pengar i trygghetsfonden som jag införde. Trots att jag alltså inte gjorde någonting, så kan Slottner ändå på nåt magiskt sätt använda resurser jag drev igenom för att öka tryggheten. Och vips, så har de pengar som jag levererade då – nu under Kristdemokraternas flagg – blivit ett ”intensifierat arbete” för att stoppa våldet.

Även om just Slottner lät delar av den budgeten jag tog fram brinna inne. I praktiken slopade han viktiga satsningar trots att pengar fanns. Det vi ser är en fortsättning på den retorik som sprider sig i vissa partier, där den som skriker högst och mest är den som är bäst.

Det glädjer mig dock att Jan Jönsson också får utrymme att – bredvid Slottners skolgårdsretorik – lyfta några av de saker han arbetar med. De är viktiga och kommer göra skillnad. Precis det jag efterlyste. Socialtjänsten och skolan är såklart nycklar i detta arbete, det vet alla som hellre läser forskning än räknar pressklipp.

Och Jönsson ska ha beröm för det arbete han gör. Vi deltar gärna i det på ett konstruktivt sätt. Jag hoppas också att Jönsson och hans parti kan jobba för att övertyga de andra i majoriteten att dra tillbaka sitt beslut att kraftigt minska pengarna till barns fritidsaktiviteter och beslutet att skära ner på kulturskolan.

Våldet ska inte vara en blockskiljande fråga. Alla partier måste ta sitt ansvar för att lösa det tillsammans med polisen. Där tror jag att Stockholm tjänar på ett konstruktivt arbete över blockgränserna, snarare än att tävla i vem som, i olika medieutspel, kan verka tuffast. En skriktävling som lätt skymmer diskussionen om det viktiga förebyggande arbete som våra tjänstemän i Stockholms stad är så duktiga på, givet att de får de resurser som behövs.

Det här ska vi göra tillsammans. Låt oss leverera lösningar som fungerar. Det förväntar sig stockholmarna av oss.

Karin Wanngård

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TrygghetVåldBrottStockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev