söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Våldet eskalerar nu – var är skyddet för kvinnorna?

Våldsutsatta kvinnor upplever mycket tuffa tider under pandemin. Hanteringen av brottsanmälningar i vårt land är ett hån mot utsatta – så hur många kommer att våga anmäla när pandemin är över, skriver Freezonens Susanna Udvardi & Louise Johansson.

Publicerad: 22 april 2020, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nio av tio anmälda fall av våld mot kvinnor läggs ned, trots att det finns en misstänkt, skriver debattörerna. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Våld mot kvinnorCovid-19Brottsoffer

Vi vet att våldet eskalerar nu, även om det inte hörs eller syns. Under de senaste veckorna har vi noterat en minskning av inkommande samtal från utsatta personer som kontaktar Freezonen, vår kombinerade brottsoffer- och kvinno/-tjejjour. Vi tror att det beror på att när både våldsutövaren och våldsutsatta är hemma handlar vardagen för de senare många gånger om att överleva och ligga lågt snarare än att söka hjälp.

Våldsutsatta kvinnor och flickor som lever i destruktiva relationer upplever mycket tuffa tider nu under pandemin. Krisen har förvärrat livet för utsatta personer, som redan före den befann sig i en mycket svår situation.

Men kommer de våldsutsatta våga anmäla när pandemin är över? Nio av tio anmälda fall av våld mot kvinnor läggs ned, trots att det finns en misstänkt. I Brå:s rapport Våldtäkt från anmälan till dom (2019:9) framgår det att endast runt fem av hundra anmälda våldtäkter lett till en fällande dom. Med hänvisning till antal anmälda fall som leder till åtal eller fällande dom är det slående hur lätt kvinnomisshandlare kommer undan i vårt land.

Vi har hört flera gånger att kvinnorna vars anmälan läggs ner känner sig förnedrade, arga och besvikna. På jourerna vet vi hur mycket dessa kvinnor lider, både när brottet sker och senare när rättsväsendet inte tar dem på allvar. Hanteringen av brottsanmälningar i Sverige är ett hån mot alla utsatta. Många uttrycker att politikernas arbete gällande våld mot kvinnor är nedprioriterat, men vi vill påstå att det är bortglömt.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) bedyrade i SVT Agenda den 9 februari att han tar kvinnornas öde på största allvar. Han är inte den första eller andra inrikesminister som säger så. Vi kan konstatera att samma fras har yttrats under decennier från flera politiker.

Det är dags för en systemförändring där våldsutsatta behandlas med respekt, åtminstone så pass att våldet utreds skyndsamt. Vi vill se en förändring på riktigt.

Spanien har sedan 2004 haft ett intensivt arbete mot kvinnovåld, visade Agenda i samma avsnitt där Damberg var med. Landet har en specialinrättad enhet där polis och rättsväsendet arbetar ihop. När en anmälan om våld mot kvinnor sker påbörjas en utredning inom 72 timmar. Den speciella enheten med åklagare och domare avgör ärendet, till exempel om mannen ska flyttas bort från hemmet eller om kvinnan behöver socialt stöd.

Kvinnan kan också beviljas skyddat boende eller andra sociala insatser. Trots att våld mot kvinnor fortfarande är ett stort samhällsproblem i Spanien har den spanska modellen fungerat bra. Våldet har minskat. De svenska politikerna borde inspireras av Spanien. Där är det inte självklart att en våldsutövare kan stanna i familjens hem och leva sitt liv som om inget hade hänt.

I Sverige är det snarare ett undantag om mannen måste flytta, här är det alltid kvinnan och barnen som måste fly. Något är självfallet grovt fel i vårt nuvarande system och det är på tiden att det förändras. Så: när kommer Mikael Damberg och övriga politiker att göra något på riktig för våldsutsatta? När kommer vi att se speciella domstolar inrättade för att skyndsamt ta hand om anmälningarna? När kommer kvinnornas och barnens rättigheter att prioriteras?

Susanna Udvardi, verksamhetschef Freezonen och kvinnorättsaktivist

Louise Johansson, volontär Freezonen, läser till kriminolog

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev