Debatt
Våga ta det första spadtaget för ett hållbart samhälle
Befolkningen är uppkopplad, djurhållningen ansvarsfull, naturen ren, vattentillgången god och jord- och skogsbruket hållbart. Så vem ska gå först i omställningsarbete till ett hållbart samhälle om inte Sverige, frågar LRF:s förbundsordförande Palle Borgström och vd Anders Källström.
Publicerad: 19 juni 2019, 17:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Våra politiker måste ha modet och viljan att säkerställa att det lönar sig att ligga i framkant när det gäller hållbarhet,” skriver Palle Borgström och vd Anders Källström. Foto: #2108/Colourbox
Varför är det så märkligt tyst om hur Sverige ska ta nästa steg mot det hållbara samhället? Vi behöver optimism och samsyn på hur vi tar tillvara och utvecklar hela landets potential. Där alla spelar en viktig roll i byggandet av det framtida Sverige. I dagarna släpper LRF en antologi, ”Det smarta landet” där ett antal författare och debattörer efterlyser politiska visioner, ledarskap och mod för att ta utvecklingen vidare mot hållbarhet.
Vi har inget val – men samtidigt är Sveriges förutsättningar bättre än de flestas. Vi har en lång historia präglad av naturtillgångar, basindustri och tekniska innovationer, där demokrati och entreprenörsanda länge gått hand i hand. Befolkningen är uppkopplad, djurhållningen ansvarsfull, naturen ren, vattentillgången god och jord- och skogsbruket hållbart. Så vem ska gå först i omställningsarbetet, om inte Sverige?
Nu kan vi lägga rätt grund för framtidens ledare att bygga vidare på. Viktiga åtgärder för klimatet får inte stoppas av målkonflikter mellan klimat och tillväxt. Våra politiker måste ha modet och viljan att säkerställa att det lönar sig att ligga i framkant när det gäller hållbarhet – inte minst på landsbygden och inom de gröna näringarna. Det kräver flexibla förslag som fungerar i hela landet.
I det hållbara samhällsbygget, ”Det smarta landet”, har alla delar lika viktiga roller att spela. Det smarta ligger i hur väl vi lyckas utnyttja potentialen. Hur öppna vi är för att alla ska få forma sin egen framtid, hur effektivt vi tar vara på våra resurser utan att förbruka dem och hur väl vi lyckas stötta entreprenörskap och innovationer. Studier visar att nya hållbarhetslösningar har bäst förutsättningar att uppstå när entreprenörens kreativa utgångspunkt är incitament för minskad miljöpåverkan – i stället för hämmande regelverk.
De nationer som tar täten i omställningsarbetet får ett gigantiskt försprång i framtiden. Sverige har axlat rollen förr. På 1990-talet skapade staten förutsättningar för att ge alla tillgång till internet. I dag har 98 procent tillgång till uppkoppling, jämfört med EU-snittet på 87 och världssnittet på 50. Det har gett oss globalt framgångsrika tech-entreprenörer. Än är vi inte klara – utbyggnaden måste fortsätta så att hela Sveriges landsbygd inkluderas. Men Sverige såg möjligheten och fick ett försprång. Samma politiska mod, banbrytande visioner och starka framtidstro behövs nu.
Vi har allt att vinna på att våga och skapa vinnarreceptet för framtiden utifrån de tre bärande perspektiven – ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.
Därför efterlyser vi:
■ Ett beslut om att Sverige blir fossilfritt. Anpassa alla regelverk så att de möjliggör maximal produktion och användning av biomassa på ett ansvarsfullt sätt. Inför grön skatteväxling, som tar hänsyn till regionala skillnader. Tillför resurser så att entreprenörer och konsumenter inte själva tvingas bära kostnaden.
■ En samhällsstruktur som stöttar entreprenörskap och geografiska skillnader. Anpassa samhällssystemen så att de stöttar innovationskraft, investeringar och skapar trygghet bland både entreprenörer och anställda i hela landet. Arbeta med målstyrning och uppföljning, i stället för hämmande detaljreglering. Förändra bygg- och strandskyddsregler mot ett tydligare utvecklingsfokus som gynnar entreprenörskap i hela landet.
■ En fungerande infrastruktur i hela Sverige. Satsningar på en digital infrastruktur i världsklass i hela landet. Det möjliggör ett hållbart jord- och skogsbruk och satsningar på vård på distans och onlineundervisning. Initiera satsningar på förarlösa, anropsstyrda och utsläppsfria transporter och kollektivtrafik. Använd landsbygden som testbädd för ny utveckling.
Våga ta det första spadtaget för byggandet av det smarta landet Sverige.
Palle Borgström, förbundsordförande LRF
Anders Källström, vd LRF
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.