tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vad sägs om att se varandra som medarbetare?

Vårt arbete bidrar till att vårdpersonalen ska få jobba ostört med det de gör bäst, skriver Sara Nilsson, kommunikationschef, Region Jämtland Härjedalen i en replik till läkaren Nils Littorin.

Publicerad: 19 februari 2020, 14:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jag är heligt less på att jag och min avdelning ständigt ifrågasätts och utnämns som onödiga, skriver debattören.

Foto: Fredrik Karlsson/Daniel Nilsson/Jeanette Dahlström, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

NedskärningarRegionernas ekonomi

Du är inte den enda som fått nog, Nils Littorin. Jag är heligt less på att jag och min avdelning ständigt ifrågasätts och utnämns som onödiga.

Jag är chef över kommunikationsstrateger, kommunikatörer, webbutvecklare, journalister och grafiska formgivare. Totalt 10 stycken. Ingen av dem har vare sig citationstecken eller andra specialtecken i sina titlar. Ingen är överbetald. Tvärtom. Jag vågar gissa att du tjänar betydligt mer än någon av mina medarbetare.  Som kommunikationschef sitter jag med i ledningsgruppen, men att därifrån dra kopplingen till att vi tillhör organisationens topp är direkt missvisande.

Vi träffar förvisso sällan patienter rent fysiskt men våra produktioner träffar dem potentiellt sett dagligen. I det jobb vi gör ingår nämligen bland annat att hjälpa vårdverksamheter att skriva och publicera texter om hälsa och vård på både webbplatser (vår egen och 1177.se), i tryckt material som till exempel affischer eller väntrumsinformation och i sociala medier (måhända tycker du att detta är en irrelevant kanal, men det är den inte för våra invånare och patienter).

Vi skriver om och lyfter det arbete som du och dina kollegor utför och sprider detta i olika kanaler för att fler ska vilja jobba inom vården. Vid kriser som till exempel större olyckor eller samhällsstörningar är det vi som hjälper till att hantera information till media och oroliga invånare. Allt för att vårdpersonalen ska få jobba ostört med det de gör bäst.

Vårt arbete bidrar till att ge invånaren kvalitetssäkrad information, möjlighet att vara mer delaktig i beslut om sin egen vård och att hitta till rätt vårdnivå. Kanske till och med att det visar sig att invånarens sak går att lösa med egenvård, så att denne slipper ett besök på hälsocentral eller sjukhus tack vare det arbete min avdelning gör?

Jag har jobbat med kommunikation i snart femton år – de flesta av dem inom landsting eller region. Jag tycker att du och alla andra som jobbar i vården är viktiga och förtjänar en bra arbetsmiljö. Det är därför jag har valt att jobba med det jag gör – att bidra till att öka människors kunskap om och förståelse för hur sjukvården fungerar och vad en region ansvarar för. Tanken är också att det ska underlätta för vårdpersonal så att ni kan lägga allt fokus på att möta och vårda patienterna. Och jag och mina kollegor och medarbetare förtjänar också en bra arbetsmiljö.

Så. Vad sägs om att vi försöker gå till jobbet idag och se varandra som medarbetare? Gör ett besök på din närmsta kommunikationsavdelning. Kanske kan vi försöka förstå varandras perspektiv lite bättre och enas om att en region faktiskt är så mycket mer än bara den patientnära verksamheten?

Sara Nilsson, kommunikationschef, Region Jämtland Härjedalen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev