tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vad gör du för att stoppa människohandeln, Johansson?

Jag tar flera initiativ för att bekämpa den ökande och gränsöverskridande människohandeln i Sverige på lokal nivå, men det behövs även åtgärder på EU-nivå. Det skriver socialborgarrådet i Stockholms stad Jan Jönsson, (L), som uppmanar justitieminister Morgan Johansson (S) att ta upp frågan på nästa ministermöte i EU.

Publicerad: 10 mars 2021, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Jag undrar vad Morgan Johansson gör på nästa ministermöte i EU, för att bekämpa denna gränsöverskridande brottslighet,” skriver Jan Jönsson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

EUBrottslighetCovid-19Stockholm

I coronakrisens kölvatten ser vi hur människohandlare och kriminella utnyttjar människor som har förlorat sina jobb på grund av pandemin. Sveriges radio har rapporterat om att svenska myndigheter har fått signaler om att det kommit kvinnor, som misstänks vara utsatta för människohandel, från länder som vanligtvis inte bedriver den typen av verksamhet i Sverige.

Människohandel är vår tids slaveri. Det är en grov kränkning av grundläggande mänskliga rättigheter där människor berövas rätten till sitt liv och sin kropp – det drabbar kvinnor, män, flickor och pojkar från alla länder.

I Stockholm kommer Liberalerna tillsammans med den grönblå majoriteten under 2021 att ta fram en handlingsplan mot människohandel med särskilt fokus på handel med barn och på handel för sexuella ändamål. Stockholms stad jobbar också med regionkoordinatorer mot människohandel som är placerade på socialjouren. De bedriver uppsökande verksamhet i miljöer där människohandel kan förekomma och har ett mycket nära samarbete med andra myndigheter, framför allt med polisen i ärenden där man misstänker människohandel med barn.

Sedan förra året har vi erbjudit alla kommuner i Stockholms län att ansluta sig till vår Mika-mottagning som erbjuder stöd till de som har sex mot ersättning, eller är utsatta för människohandel för sexuella ändamål. Det innebär att fler personer från våra kranskommuner kommer att kunna få stöd för att ta sig ur prostitution.

Det vi ser nu är att de kriminella nätverken omlokaliserar sin verksamhet till Sverige, eftersom vi inte har haft lika omfattande restriktioner under pandemin som andra europeiska länder. Därför räcker det inte med åtgärder endast på lokal nivå i Stockholm. Mer samarbete inom EU krävs i kampen mot människohandel. Därför uppmanar jag nu justitieminister Morgan Johansson (S) driva följande åtgärder på EU-nivå:

Inför ett europeiskt FBI. EU behöver en gemensam polismyndighet med mandat att genomföra spaning, brottsutredningar och operativa tillslag i hela unionen, för att komma åt de kriminella nätverk som bedriver människohandel. Ett första steg mot bättre samordning är att Europol ges möjlighet att öppna kontor i EU-länderna, att anställa lokalt behöriga poliser samt att öka Europols analytiska kapacitet.
EU behöver en ny strategi för avskaffandet av människohandel. Mellan åren 2012–2016 hade EU-kommissionen en strategi för avskaffandet av människohandel. En strategi tydliggör hur kommissionen och medlemsländerna ska arbeta och fungerar också som ett sätt att kontinuerligt mäta och utvärdera det arbete som bedrivs både på europeisk och på nationell nivå. Det är hög tid för kommissionen att ta fram en ny strategi som vi kan samlas kring.
Inför ett europeiskt vittnesskyddsprogram. EU behöver införa ett vittnesskyddsprogram så att människohandlarnas offer ska våga träda fram och berätta vad de har sett och varit med om. Möjligheterna att byta identitet och få skydd i ett annat EU-land behöver öka.

Det är uppenbart att kampen mot människohandel behöver växlas upp, så att inte fler människor i desperation ska lockas in i sexuellt utnyttjande. Jag tar flera initiativ för att bekämpa detta på lokal nivå i Stockholm. Men jag undrar vad Morgan Johansson gör på nästa ministermöte i EU, för att bekämpa denna gränsöverskridande brottslighet.

Jan Jönsson, socialborgarråd (L), Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev