lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vad är kommunens plan B när bank-id inte fungerar?”

Tillgängligheten måste öka för dem som inte kan ha ett bank-id. Varje kommun och region måste se till att bank-id aldrig är det enda alternativet, skriver författaren Andreas Ekström.

Publicerad: 2 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Andreas Ekström, författare, journalist och föreläsare.

Foto: Rikard Westman


Ämnen i artikeln:

e-samhälle

Så gott som alla svenskar använder samma app för digital identifiering: en e-legitimation som heter bank-id. Den heter så för att svenska banker har byggt den. De avsåg egentligen bara att bygga en inloggningslösning för bankkunder – men insåg snart att de därmed hade löst ett jätteproblem för hela nationen. De knackade på hos myndigheter, regioner, kommuner och företag med en fråga: 

Vill ni vara med?

Ja tack, sa alla från Försäkringskassan till förskolan och vartenda apotek i landet. Och – så privatiserade vi utfärdande av digital identitet för ett helt folk. Utan debatt.

LÄS MER: Snabb och effektiv digitalisering – här är experternas bästa råd: ”Titta på hur bankerna gjort och kopiera” 

Man kan kanske jämföra med ett utgånget körkort. Skaffa nytt hos Trafikverket, nej, det är Opel som har den franchisen i år. Det var Volkswagen förra året. Och passet då, det är väl ändå polisen? Nej men varför det? Hör med Vingresor, de är effektiva, de vill ju att vi ska komma i väg.

I morgon, lördag 3 december, genomförs en manifestation riktad mot alla tjänster som kräver inloggning med bank-id. Tillgängligheten måste öka, är kärnan i budskapet. Många kan av olika skäl – funktionsvariation till exempel – inte ha ett bank-id, även om de är kapabla att sköta stora delar av sina egna liv.

Nu måste varje kommun och region se till så att bank-id aldrig blir det enda alternativet. Enligt en ny beräkning finns mer än 6 000 tjänster i offentlig regi som inte accepterar andra lösningar. Detta blottar i sin tur grundfrågan: behovet av en stor identifieringsreform. 

En rimlig ordning vore att låta Skatteverket sköta detta. I det ögonblick ett personnummer delas ut till en nyfödd bör också ett fysiskt id-kort och en digital e-legitimation följa. Vi har ju redan ett näst intill perfekt register över vilka vi är i Sverige.

Någon kanske argumenterar: men kan vi inte bara acceptera läget? Nu har vi ju bank-id, pålitligt och bra. Varför i hela friden skulle vi bränna miljontals kronor för att skapa ett statligt grundalternativ?

För att det vore rätt, är det krassa svaret.

Vi som lever nu är den första professionellt digitala generationen. Det följer ett särskilt ansvar med det. Vi gör saker för första gången. Det som vi bestämmer oss för att se som normalt, kommer att förbli normalt. Skärm tio timmar per dygn, eller avskaffandet av kontanter, eller företagshemligheter på servrar som man inte har fysisk tillgång till, eller en överflyttning av detaljhandeln till ett enda globalt postorderföretag… 

Allt det blir normalt eftersom vår generation just nu, genom sina handlingar, bestämmer att det är normalt.

Det finns småskaliga försök att utmana bank-id som digital legitimation i Sverige. Men genomsnittliga medborgare funderar sällan på frågans principiella betydelse, eller statens potentiella svaghet om tjänsten slutar att fungera, och kommer oftast inte ens att överväga ett alternativ.

Det här är inget vi kan slarva med. Och frågan är global. Åtta miljarder människor behöver en oavvislig digital identitet. En legitimation som skyddar dem både som nationstillhöriga och som globala medborgare. En som alla dessutom litar på socialt, som gör att identitetsbedrägerier upphör för alltid.

Någon kommer att bygga det slutliga certifikatet för den digitala människan. Frågan är bara vem som bör äga det.

Och tills det sker, bör varje svensk kommun och region göra en blixtanalys för både verksamhet och medborgare: Vilken är vår plan B när bank-id inte fungerar?

Andreas Ekström
Författare, journalist och föreläsare, aktuell med boken ”Bekvämlighetens tyranni – hur vi förlorade makten över vår tids stora revolution”

Följ debatten:

1. ”Vad är kommunens plan B när bank-id inte fungerar?”

2. ”Staten måste ta ansvar för en e-legitimation för alla”

LÄS MER: 270 lösenordsbyten – på 252 arbetsdagar 

LÄS MER: Expert: Omöjliga krav har skapat ”death valley” för it-upphandlingar

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

e-samhälle

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev