tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: Vi tror på service framför övervakning

Vänsterpartiet tänker inte anklaga resenärer för fusk. Vi vill i stället ha en välkomnande och modern kollektivtrafik där det är lätt att betala för resorna, slutreplikerar oppositionsregionsrådet Anna Sehlin.

Publicerad: 1 juli 2021, 07:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

V vill ha en öppen och välkomnande kollektivtrafik, tillgänglig för alla och där det är mycket billigare att åka än vad det är i dag, skriver Anna Sehlin. Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenRegion StockholmVänsterpartietModeraternaKollektivtrafik

Vi välkomnar Kristoffer Tamsons (M) ordförande i Trafiknämnden i Region Stockholms replik på vår debattartikel om att vi anser det smaklöst att anklaga resenärer i kollektivtrafiken för fusk, publicerad  i Dagens Samhälle den 21 maj. 

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: M: Taktlöst av V att blunda för verkligheten
LÄS OCKSÅ: V: Smaklöst att anklaga resenärer för fusk, Tamsons 

Det är tydligt att vi har vitt skilda ståndpunkter. Vi vill ha en öppen och välkomnande kollektivtrafik, tillgänglig för alla och där det är mycket billigare att åka än vad det är i dag. Det är bra för miljön och det är bra att ge alla möjlighet att lätt förflytta sig i vårt län.

Tamsons tar som bevisning för sitt påstående om fuskåkande upp att biljettförsäljningen ökade på bussarna när framdörrarna åter öppnade för inpassering. Vi menar att den bristfälliga informationen om hur du ens skaffar en biljett var ett av problemen. Informationen förbättrades till slut med klisterlappar vid bakdörrarna men bara med meddelandet: ”Du måste ha giltig biljett innan du stiger på”. Inget om hur du skaffar en giltig biljett. Som sagt måste vi vara välkomnande. Alla har inte smartphones och vet inte hur de ska kunna betala när de redan har ett SL-kort med reskassa men ingenstans att ”blippa” kortet.

Tamsons hävdar att fusket med att betala ombord på bussarna ökat med över 1 000 procent. Vi menar fortfarande att den så kallade ”fuskrapporten” som Tamsons hänvisar till bygger på antaganden eftersom mätningar inte kunnat göras som vanligt. 

Även innan denna rapport presenterats var Tamsons ute i media och anklagade resenärer för fusk. Det är Tamsons som myntat ”pandemiplankare”. Ett sådant uttryck skulle en Vänsterpartist aldrig använda. Vi utnyttjar inte pandemin som slagträ för att anklaga grupper.

Det ironiska är att det just nu läggs väldigt mycket pengar på själva kontrollsystemet med spärrar och biljettkontrollanter. Bara själva kontrollapparaten för kollektivtrafiken landar på över 100 miljoner kronor per år i kostnader. Och just biljettkontrollanterna kostar mer än vad de tar in. 

Vänsterpartiet tänker inte anklaga resenärer för fusk. Vi vill i stället ha en välkomnande och modern kollektivtrafik där det är lätt att betala för att åka med. Vi vill ha mer synlig personal i kollektivtrafiken i form av värdar, tågvärdar på pendeltågen och konduktörerna på tvärbanan. De bidrar till service och trygghet i kollektivtrafiken i större utsträckning än övervakning och fuskanklagelser.

Anna Sehlin, oppositionsregionsråd och ledamot i Trafiknämnden (V) Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev