tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: ”Svenonius lyssnar inte på sjuksköterskorna”

Region Stockholm har styrts borgerligt i över tio år. De har misslyckats med att göra sjukhusen till attraktiva arbetsgivare, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

Publicerad: 7 maj 2019, 11:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sjuksköterskorna behöver bättre arbetsvillkor.

Foto: Bildbyrån/Anna Tärnhuvud


Ämnen i artikeln:

Region StockholmStockholmSjuksköterskorArbetsgivare

Slutreplik. Irene Svenonius (M) påstår först att Region Stockholm ska bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Sedan avfärdar hon alla politiska förslag som kan ge sjukvården bättre förutsättningar. Vi lyssnar på sjuksköterskorna som protesterar mot lönesänkningar, men det gör inte Svenonius.

Den vårdkris vi ser idag med stängda vårdplatser är en personalkris. Regionen har styrts borgerligt i över tio år och de har misslyckats med att göra sjukhusen till attraktiva arbetsgivare. Moderaterna har skapat lönekarteller som får vårdpersonalen att lämna akutsjukhusen.

Det är absurt att påstå att Vänsterpartiets politik skulle leda till endast en arbetsgivare. Vi vill att regionen ska kunna konkurrera med lön inom sina egna verksamheter och vi vill öka möjligheten för fler ideella aktörer att bedriva sjukvård. Istället privatiserar de blågröna allt mer sjukvård som upphandlas till stora riskkapitalbolag.

Vi är kritiska till hur regionen infört det nya arbetstidsavtalet för sjuksköterskor. Trots att avtalet gett garantier om att ingen ska lida negativa konsekvenser så förlorar sjuksköterskor tusentals kronor i lön.

Samtliga akutsjukhus i regionen gör stora underskott och tvingas spara. Då är det svårt att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi har lagt flera konkreta förslag på att satsa på personalen. Vi har bland annat föreslagit att alla sjuksköterskor som läser till specialist ska få betald utbildning. Moderaterna röstar alltid nej.

Den blågröna majoriteten detaljstyr genom vårdval och privatiseringar. Denna politik är förödande och leder till att vårdpersonal i primärvården har sämst möjlighet till fortbildning i hela landet. Om Svenonius verkligen vill befria vårdpersonalen från detaljstyrning så borde hon lyssna på personalens kritik. Vi lyssnar på fackförbunden, forskarna och personalen. Det ligger till grund får våra förslag.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (V), Region Stockholm

Anna Sehlin, oppositionsregionråd (V) Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev