Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: Smaklöst att anklaga resenärer för fusk, Tamsons

I stället för att modernisera våra bussar genom att installera fler kortläsare väljer Kristoffer Tamsons (M) att mångdubbla biljettkontrollerna och anklaga resenärerna för fusk, skriver oppositionsregionrådet Anna Sehlin (V).

Publicerad: 21 maj 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hade det inte varit värt de 110 miljoner det beräknats kosta att montera kortläsare vid bakdörrarna så att resenärerna skulle haft möjlighet att göra rätt för sig, frågar Anna Sehlin.

Foto: Johanna Lundberg/BIldbyrån, Pressbild


Ämnen i artikeln:

KollektivtrafikRegion StockholmVänsterpartietModeraternaCoronakrisen

Kristoffer Tamsons, politiker för Moderaterna i Region Stockholm har anklagat resenärer för att fuska och inte betala för sig under pandemin. Han hänvisar till siffran 750 miljoner kronor och påstår att det är så mycket som kollektivtrafiken har gått miste om. 

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: M: Taktlöst av V att blunda för verkligheten

Vänsterpartiet har tagit del av underlaget som Tamsons hänvisar till, den så kallade ”fusk”-rapporten. En rapport som detta år mer än någonsin bygger på gissningar och uppskattningar, snarare än faktiska mätningar. Detta eftersom varken förvaltningen eller operatörerna kunnat genomföra mätningar av fusk så som de brukar på grund av smittläget. Resultatet bygger därför till stor del endast på antaganden.

Så jag vill därför ställa frågan till dig Kristoffer Tamsons: Hur har du mage att anklaga vanliga hederliga resenärer för fusk när den stora majoriteten bara följt restriktionerna och helt enkelt undvikt att resa kollektivt. Det är också många som har varit tvungna att fortsatt resa med buss och tåg, då de helt enkelt måste för att ta sig från punkt A till B och som betalat allt vad det kostar. 

Rapporten hänvisar till två olika sorters fuskare: grundfuskare som inte har biljett och strategiska fuskare som aktivt valt buss i stället för tunnelbana/pendel med vetskap om att det saknats kortläsare. Man tar ingen hänsyn alls till alla resenärer som ville betala men inte kunde för att det saknades kortläsare i bussen. 

Det är många passagerare som efterfrågat kortläsare även vid de bakre dörrarna i våra bussar. När pandemin bröt ut så stängdes helt enkelt framdörrarna på bussarna för att minska risken för smitta för chaufförerna. Helt rätt. Ingång fick därför ske vid övriga dörrar. Men att då inte sätta upp kortläsare vid dessa dörrar och underlätta för alla resenärer att betala är under all kritik. 

Vänsterpartiet har hela tiden påtalat att kortläsare ska sättas upp även vid de bakre dörrarna. Det har funnits länge i Göteborg och Malmö. Varför det är så otroligt svårt att få igenom här i Stockholm är en gåta.

Intressant är också att intäktsbortfallet beräknas – utifrån de osäkra metoderna i ”fusk”-rapporten – uppgå till den tämliga exakta siffran ”cirka 747” miljoner kronor. Om den siffran skulle stämma infinner sig därutöver frågan om det då inte hade varit värt de 110 miljoner det beräknats kosta att montera kortläsare vid bakdörrarna så att resenärerna skulle haft möjlighet att göra rätt för sig? 

I stället för att erkänna sitt misstag vill Moderaterna med Tamsons i spetsen nu lägga ut en dimridå och skylla allt på resenärerna. I stället för att modernisera våra bussar så väljer Tamsons att mångdubbla biljettkontrollerna, mitt i en pandemi. Det är minst sagt smaklöst och ett hån mot alla de medborgare som länge har och velat betala. 

Det ska vara lätt och välkomnade att åka kollektivt. Vi bör i stället välkomna tillbaka resenärer till kollektivtrafiken efter pandemin.Det är inte vad Tamsons gör, med mer övervakning och mindre service.

Anna Sehlin, Oppositionsregionråd (V) Region Stockholm och ledamot i Trafiknämnden

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev