Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: Skatten ska gå till vård – inte till privata vinster

Valfrihet och vinst för vårdbolagen verkar viktigare för Moderaterna än hälso- och sjukvårdslagen. Det skapar en vård som styrs av efterfrågan i stället för behov, slutreplikerar Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson i Region Stockholm Jonas Lindberg.

Publicerad: 28 juni 2019, 09:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ser inte det ansvariga regionrådet en konflikt mellan sjukvård som styrs av efterfrågan och att kunna prioritera patienter med störst behov, frågar Jonas Lindberg (V).

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Nätläkare

Slutreplik. Tobias Nässén (M) verkar inte se problemet med nätläkare – att de tar resurser från offentlig vård. I stället avlossar han anklagelser mot Vänsterpartiet om att vi är teknikfientliga. I så fall är även hela Svenska föreningen för allmänmedicin bakåtsträvare enligt Nässén, eftersom de delar min kritik.

Vi är överens om en sak. Det behövs mer forskning, särskilt gällande hur diagnostik via digitala verktyg ser ut. Nässén lyfter fram att vissa digitala tjänster uppvisar samma goda resultat som fysiska möten, men det handlar främst om uppföljningsbesök, monitorering på distans och triagering (bedömning av en patients medicinska allvarlighetsgrad). Men det arbetar inte nätläkarbolagen med. De jobbar med nybesök och diagnostik. Därför hade det varit mer rimligt om deras uppdrag hade introducerats i avgränsad studie. Istället har arbetssättet släppts helt fritt.

Socialstyrelsen konstaterar i rapporten Digitala vårdtjänster från 2018 att nätläkarbolagen på allvar utmanar vårdens etiska principer. Vi har en tydlig hälso- och sjukvårdslagstiftning som är bindande för hur vi ska strukturera och prioritera sjukvården för att följa de etiska principerna.

Problemet med moderat sjukvårdspolitik är att man är fanatiskt besatt av marknadsregler och konkurrens. Det leder till undanträngning, ojämlikhet och bristande samordning. Valfrihet och vinst för vårdbolagen verkar viktigare för Moderaterna än hälso- och sjukvårdslagen. Det skapar en vård som styrs av efterfrågan i stället för behov.

Nässén borde vara lyhörd för problemet när resurser springer iväg till nätläkarbolagen i stället för till vårdcentraler. En del vårdcentraler har 11 veckors väntetid. Vi vill istället förstärka 1177 som kan hänvisa patienter rätt. Kompetensen att bedöma och behandla genom digitala verktyg borde ligga hos dem.

Dessvärre har införandet av 40 vårdvalssystem i Region Stockholm lett till att dessa förutsättningar har blivit sämre. Vården ska styras som en produktionsapparat och då prioriterar man inte forskning.

Ser inte det ansvariga regionrådet en konflikt mellan sjukvård som styrs av efterfrågan och att kunna prioritera patienter med störst behov? Är det rimligt att lägga resurser på att göra vården mer tillgänglig för de friskaste patienterna?

Nässén, som representerar ett parti som påstår sig värna medborgarnas skattemedel har en rejäl hemläxa att göra. Vänsterpartiet vill att skatten ska gå till vård, inte till privata vinster. Välfärden ska gå att lita på.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Nätläkare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev