fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: Riskkapitalister har satt i system att vräka fattiga

Vänsterpartiet ser mycket allvarligt på att utländska riskkapitalister köper upp hyresrätter, renoverar och höjer hyrorna i Sverige, vilket orsakar så kallade renovräkningar. Det är dags att bostadsminister Per Bolund (MP) vidtar åtgärder, skriver Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson (V).

Publicerad: 24 oktober 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vad tänker Per Bolund (MP) göra nära folks vräks från sina hem, undrar Vänsterpartiet.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

HyresrätterMiljonprogrammet

Hyresvärden: Nu har vi tapetserat er lägenhet med exklusiva tulpan-tapeter och satt upp ett marmorerat toalock och tagit bort plastmattorna i hallen. Samtidigt har vi höjt hyran med det tredubbla.

Hyresgästen: Men vi kan inte betala så mycket. Och vi gillar inte tulpaner.

Hyresvärden: Hej då, då. Då hyr vi ut er bostad till några som kan betala för lite stil.

Det kallas renovräkning. Målet är att byta ut hyresgästerna: Ut med sjukpensionärer, socialbidragstagare och långtidsarbetslösa. In med friska, heltidsarbetande löntagare som har råd att betala högre hyror. De senaste åren har renovräkningarna satts i system av flera utländska riskkapitalbolag som investerar i hyresfastigheter i hela Sverige. De hyresgäster som inte klarar av att betala de chockhöjda hyrorna tvingas flytta.

Renovräkningar är en del av en global trend; den så kallade finansialiseringen av bostadsmarknaden skildras avslöjande i Fredrik Gerttens dokumentärfilm ”Push”. I filmen får vi följa FN:s särskilda rapportör för bostadsfrågor, Leilani Farha, i hennes kamp för att uppmärksamma världens makthavare på problemet. Med en dåres envishet försöker hon förgäves övertyga politiker runt om i världen, däribland Sverige, om den krissituation vi befinner oss i.

Uppenbarligen har hon talat för döva öron hos Fastighetsägarna, som i sin debattartikel i Dagens Samhälle hävdar att upprustningarna inte tvingar bort befintliga hyresgäster. För Fastighetsägarna är renoveringar ett sätt att få de ”ekonomiskt lyckade hushållen” att stanna kvar. Att renoveringar kan tvinga de ”ekonomiskt misslyckade hushållen” att flytta är tydligen fake news enligt Fastighetsägarna.

Inte heller den svenska regeringen verkar ta problemet på allvar. Tidigare i år skickade Farha ett brev till den svenska regeringen. I brevet riktar hon skarp kritik mot regeringens bostadspolitik och uttrycker en särskild oro över de lagar och policys som har möjliggjort att globalt kapital kunnat investeras i svenska hyresrätter. Farha är bekymrad över att regeringen har accepterat finansialiseringen av bostadsmarknaden och inte gjort några försök att reglera problemet – i synnerhet då regeringen, enligt såväl internationella konventioner som regeringsformen, ska trygga rätten till bostad.

Brevet avslutas med en uppmaning till Sveriges regering att dels erkänna den inverkan som finansialiseringen av bostadsmarknaden har på bostaden som en social rättighet, dels att vidta åtgärder för att återupprätta bostaden som en social rättighet. Om regeringen misslyckas lever Sverige, enligt FN:s rapportör, inte upp till sina åtaganden vad gäller internationella mänskliga rättigheter.

Bostadsminister Per Bolunds svar ryms på en halv A4-sida. Bolund undviker nämligen att svara på Farhas farhågor kring finansialiseringen av bostadsmarknaden och de problem detta medför i form av renovräkningar.

Vänsterpartiet delar Leilani Farhas oro för utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Vi ser mycket allvarligt på att utländska finansbolag etablerar sig som hyresvärdar runt om i landet och de konsekvenser det får för hyresgästerna i form av kraftigt höjda hyror och renovräkning. För oss är inte bostaden en vara på en marknad – ett hem ska var en grundläggande rättighet för alla

Det är hög tid att ta tag i problemet och sätta stopp för de internationella riskkapitalbolag som köper upp hyresrätter i våra städer och förorter med det enda syftet att tjäna pengar. Det är dags att regeringen agerar. Vi har därför en fråga till bostadsministern:

Per Bolund, vilka åtgärder tänker du vidta för att motverka att utländska investerare köper upp hyresrätter i Sverige, genomför renoveringar och chockhöjer hyrorna – och tvingar folk att flytta från sina hem.

Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev