Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V-politiker: Tänk dig för nu, Jonas Sjöstedt!

Ett svagt muntligt löfte från Stefan Löfven är inte betryggande. Utan tydliga och dokumenterade förhandlingsresultat, är det nästintill omöjligt för Vänsterpartiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, skriver Amineh Kakabaveh, Jonas Lundgren, Francisco Contreras med flera tunga V-politiker.

Publicerad: 15 januari 2019, 18:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

VänsterpartietStefan LöfvenCenterpartietLiberalernaLöfven 2JanuariavtaletRegeringsbildningen

I måndags meddelades att Vänsterpartiet skulle inleda förhandlingar med Stefan Löfven i regeringsfrågan. Vi inser det allvarliga parlamentariska läget och behovet av att Vänsterpartiet bidrar till att hitta lösningar. Samtidigt vill vi framhålla hur svårt det är för Vänsterpartiet att under nuvarande omständigheter släppa fram en SMP-regering med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna.

Mycket riktigt pekade Jonas Sjöstedt i måndags på de hinder som finns. Högervridningen i överenskommelsen, oklarheten om jämlikhetsreformerna som Vänsterpartiet förhandlat fram under tidigare mandatperiod ska respekteras samt förnedringsklausulen mot Vänsterpartiets inflytande i politiken. Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och stödpartierna kommer utestänga Vänsterpartiet från viktiga förhandlingar om statsbudgeten samtidigt som de kommer att urholka anställningstryggheten, införa marknadshyror i nybyggnation och med överskottsmålet göra det svårt med en finansiering av en akut totalrenovering av välfärden. Detta kommer att inleda en lång nyliberal ökenvandring i Sverige. Vi anser inte att det är Vänsterpartiets roll i svensk politik att underlätta en sådan utveckling genom att lägga ner sina röster i en statsministeromröstning.

Visserligen tinades tonen mot Vänsterpartiet upp under Stefan Löfvens presskonferens i måndags. Men det känns helt enkelt inte alls betryggande med ett svagt muntligt löfte. Löfvéns överenskommelse med Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna är inte förhandlingsbar, sägs det. Det är, hur man än väljer att se det, där som lejonparten av de politiska frågorna ligger. Ett stöd, direkt eller indirekt, från Vänsterpartiet måste därför villkoras med trovärdiga, tydliga och reella politiska förpliktelser från Löfvén och stödpartier. Det naturliga om Löfven vill föra högerpolitik är att han söker stöd hos ett högerparti. Med tanke på att vi har en högerbudget som genomdrivits av Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna är Vänsterpartiets utrymme för förhandlingar så gott som obefintligt.

Är syftet med att inte släppa igenom Löfven i så fall att tvinga fram ett nyval? Absolut inte. Däremot har de väljare som röstat in Vänsterpartiet i Sveriges riksdag inte gjort det för att vi ska underlätta nyliberal politik. Vi ska vara en stoppkloss emot en sådan politik. Uppfattas vårt agerande annorlunda kommer det skada Vänsterpartiets förtroende för lång tid framöver. Vänsterpartiet har inte ett ansvar att släppa fram en regering som driver en borgerlig politik, oavsett om den leds av Stefan Löfven eller Ulf Kristersson.

Det blir närmast skrattretande när Centerpartiet och Liberalerna hotar med att det annars kan bli en MKD-regering som i varje beslut är beroende av Sverigedemokraterna, när det avgörandet ligger just i Centerpartiet och Liberalernas händer.

Vänsterpartiets ansvar är att i detta parlamentariska läge förhindra det värsta av den nyliberala vägen som fyrpartiöverenskommelsen innebär samt att de under förra mandatperioden genomförda jämlikhetsreformerna garanteras. Det räcker inte att låta arg eller låta som att man ställer krav för att upprätthålla den trovärdigheten som Vänsterpartiet idag uppbär bland väljarna. Under de nuvarande omständigheterna, utan tydliga och dokumenterade förhandlingsresultat, är det nästintill omöjligt för Vänsterpartiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Jonas Lundgren, gruppledare Lidingö (V)

Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V)

Francisco Contreras, gruppledare Österåker (V)

Ann-Margarethe Livh, tidigare borgarråd Stockholm (V)

Daniel Sestrajcic, tidigare riksdagsledamot Malmö (V)

Ann-Mari Engel, regionpolitiker Stockholm (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev