tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: Ombildningar kan leda till ökad hemlöshet

Nyligen kom beskedet från det blågröna styret i Stockholm att cirka 20 000 allmännyttiga hyresrätter kan komma att ombildas till bostadsrätter. Samtidigt har vi ungefär 2 400 personer som lever i hemlöshet i Stockholm, varav andelen kvinnor och barnfamiljer ökar. Det är tydligt att varje hyresrätt behövs.

Publicerad: 5 mars 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Allmännyttan behövs för att komma till rätta med den strukturella hemlösheten, skriver debattörerna. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

BostäderHyresrätterHemlöshetStockholm

Att det råder bostadsbrist i Stockholm är inte en nyhet för någon. I takt med att staden växer blir bostadskön allt längre och andra- och tredjehandskontrakten allt fler. Störst brist är det på hyresrätter med hyror som låginkomsttagare, arbetslösa, pensionärer och unga kan ha råd med.

Trots det så vill de blågröna återigen börja ombilda hyresrätter till bostadsrätter runt om i Stockholm. Under den senaste ombildningsvågen försvann nästan 26 000 hyresrätter från allmännyttan. Nu kan ytterligare tusentals hyresrätter försvinna.

I arbetet mot hemlöshet är en stark och omfattande allmännytta avgörande, alltså att det finns gemensamt ägda bostäder. Det är nämligen från allmännyttan som Stockholms stad får försöks- och träningslägenheter och det är det första steget till en egen bostad. De senaste åren har allmännyttan tillhandahållit cirka 500 lägenheter årligen till det ändamålet. Från privata hyresvärdar inkom förra året bara fyra lägenheter.

Allmännyttan behövs för att komma till rätta med den strukturella hemlösheten så att fler kan komma in på den ordinarie bostadsmarknaden. Dessutom har allmännyttan lägre krav på inkomst är privata hyresvärdar vilket också gör det möjligt för personer som aldrig skulle kunna få en lägenhet annars att få det.

Ett annat problem med ombildningar är att det ofta är äldre billigare hyresrätter som ombildas. De ersätts i sin tur med betydligt dyrare nybyggda hyresrätter. Därför går det inte att ombilda äldre hyresrätter och säga att de ska ersättas med nya.

Om vi hade haft en bostadsmarknad med fler tillgängliga hyresrätter med hyror som folk hade råd med så hade hemlösheten varit lägre. Färre hade behövt hjälp från socialtjänsten.

Folk måste ha råd att bo – annars ökar hemlösheten. Och vi är rädda för att ombildningarna av våra allmännyttiga hyresrätter kommer leda till just ökad hemlöshet.

Att sälja ut tusentals av Stockholms billigaste hyresrätter kommer i störst utsträckning att drabba de som har det allra svårast. De som har låg inkomst eller pension, eller är arbetslösa. De som är ensamstående föräldrar eller har social problematik. Det är de som behöver en billig hyresrätt allra mest.

Vi vill att Stockholm ska vara en stad där alla har rätt till ett eget hem, oavsett ekonomiska eller sociala förutsättningar. Därför menar vi att det behövs fler allmännyttiga hyresrätter i den här staden – inte färre.

Alexandra Mattson Åkerström, vice ordförande i socialnämnden Stockholms stad (V)

Louise Hemmingsson, ordförande Equal Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev