onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: Om sjukvården är Titanic så är Irene Svenonius isberget

Patienter som ligger överallt på akuten och väntar på vårdplatser som inte finns. Akut sjuka som inte får mediciner i tid och blir liggande i sin egen avföring i timmar. Det är dags för finansregionrådet Irene Svenonius (M) att börja se verkligheten som den är, skriver Vänsterpartiets sjukvårdspolitiske talesperson i region Stockholm Jonas Lindberg.

Publicerad: 24 februari 2020, 13:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Återigen möts vi av rapporter från ett Södersjukhus i stabsläge”, skriver Jonas Lindberg (V).

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdRegion StockholmVårdpersonalVänsterpartietVårdplatser

Återigen möts vi av rapporter från ett Södersjukhus i stabsläge. Patienter som ligger överallt på akuten och väntar på vårdplatser som inte finns. Akut sjuka som inte får mediciner i tid och blir liggande i sin egen avföring i timmar. Det är så ovärdigt och bedrövligt. Det visar hur oerhört tuffa marginaler vårdpersonalen och våra akutsjukhus har i dag. Det slående är den oerhörda diskrepans som råder mellan alla som jobbar i vårdens verklighet och det blågröna styret i region Stockholm som i dag står helt ensamma med sin påhittade karta över hur verkligheten borde se ut. Men att kejsaren nu är naken ser i princip alla.

Det som finansregionrådet Irene Svenonius (M) hittills sagt – att varslen i region Stockholm och akutsjukhusens strama budgetar är nödvändiga därför att patienterna flyttat ut från sjukhusen – är inget annat än en innehållslös floskel. Patienterna ligger fortfarande på sjukhusen och skriker efter hjälp och fler vårdplatser. I den nya rapporten från Socialstyrelsen ”jämförelser i vården” placerar sig Stockholm – återigen – bland de sämst fungerande regionerna gällande överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter.

Sverige är bland de länder i OECD som har lägst andel vårdplatser. Och i Sverige ligger Stockholm sämst till. Vi ligger också sämst till i landet angående patienter som hade kunnat undvika sjukhusvård på grund av till exempel hjärtsvikt. Detta beror på att även vår primärvård är fullständigt överbelastad och inte hinner med sitt uppdrag. Det är dags för Irene Svenonius att börja se verkligheten som den är. Och inte fortsätta navigera efter sin konstgjorda karta om hur saker borde vara.

Vi hör också att geriatriska enheter kan stå med lediga vårdplatser och vänta på att akutsjukhusen ska flytta över patienter men att det inte händer. Det här statuerar hur splittrad och uppdelat det blågröna styret har gjort vården i Stockholm. I stället för samarbete, vårdkedjor och helhetssyn präglas systemet av konkurrens och privatiseringar som varken gynnar det som är bäst för patienterna eller vårdpersonalen. Det gäller i synnerhet den geriatriska vården. En bättre lösning hade varit om Södersjukhuset hade en egen geriatrisk enhet som låg i samma organisation för att optimera samverkan.

Enbart två regioner av totalt 21 i Sverige slipper besparingar och varsel i sjukvården. Det gör man därför att skatten har höjts. Vi vill att skatten höjs även i region Stockholm. Vården är det viktigaste vi har och att inte göra något åt det som inte fungerar kostar också. Vi vill också att extrapengarna som nu tillfaller region Stockholm, tack vare vänsterpartiets nationella påtryckningar, går till att stoppa varsel och förbättra arbetsmiljön för sjuksköterskor. Jobbar man inom dygnet runt-sjukvård med de sjukaste patienterna måste man få en bra lön och arbetstider som inte gör att man själv blir sjuk.

Sjukvårdsupproret, som mobiliserar tiotusentals vårdanställda i regionen är det största symtomet vi sett på att sjukvårdssystemet är helt felstyrt. När de enskilda avvikelserapporterna på varje avdelning inte räckt till för att få gehör för en mer patientsäker vård har dessa medarbetare tagit sitt ansvar och sprider nu mängder med vittnesmål. Nu är det hög tid för Irene Svenonius (M) att ta sitt ansvar. Då räcker det inte att bara ändra retorik. Det krävs en politisk kursändring.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (V) region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev