Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: ”Många privata vårdgivare rycker inte in”

Sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) skriver ett underhållande lovtal till sig själv och sin politik där hon kallar kritiker för “klagosångare”, här kommer ytterligare en vers.

Publicerad: 28 april 2020, 08:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi är beroende av de privata vårdgivarnas goda vilja, replikerar Vänsterpartiet till Liberalerna.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

VårdvalCovid-19

REPLIK. Liberalerna har i 14 år privatiserat sönder Stockholms sjukvård. De har prioriterat dyra vårdval där privata bolag fritt får starta kliniker var som helst framför vårdplatser på våra sjukhus och resurser till primärvården. Denna extrema privatiseringshets har mer sansade liberaler i andra regioner i Sverige faktiskt gjort tummen ner för. Stockholm har blivit ett skyltfönster för ett vårdexperiment som man skrattar åt i resten av landet. Vården har tack och lov, trots Starbrinks politik, lyckats skala upp antalet vårdplatser i krisen, men det från en nivå som var långt under vad som egentligen skulle behövas i normala tider.

Det finns många exempel på privata vårdgivare som rycker in och hjälper till i krisen. Det är fantastiskt och vi ska vara väldigt glada för det. Men avtalen som Starbrink skriver om är i många fall så luddigt skrivna att regionen inte alls har möjlighet att styra om vården även om det är kris. Vi är beroende av de privata vårdgivarnas goda vilja.

Det finns också många exempel på vårdgivare som inte rycker in och hjälper till. Folktandvården ställer in all vård som inte är akut, för skyddsutrustningen behövs i akutsjukvården. De privata tandläkarna ger vård som vanligt.

Nödvändiga höftleds- och knäledsoperationer som inte är akuta får vänta. Anledningen är att narkosmedel och kunnig personal behövs i intensivvården. Samtidigt fortsätter privata kliniker att skönhetsoperera bröst. Helprivata Hedda Care säljer osäkra antikroppstest för corona för 950 kronor.

Anna Starbrink hyllar de privata vårdgivarna och “mångfalden” i vården, men vi är inte ensamma om att vara kritiska mot privatiseringarna. 153 barnläkare skrev ett öppet brev till Region Stockholm i december 2019:

“Vi som arbetar i vården ser att den privata vården inte sällan fungerar på ett helt annat sätt. Privata vårdgivare drivs av vinstuttag. Tillgängligheten kan i vissa fall öka för människor med mindre komplicerade sjukdomar, det är sant, men varifrån tas resurserna!”

Om vården hade varit sammanhållen hade inga krisklausuler i avtal behövts. Vi hade kunnat ställa om vården snabbt och se till att rätt resurser hamnar på rätt plats utan att förlita oss på privata vårdgivares goda vilja.

Om akutsjukhusen inte hade haft orimliga sparkrav hade de kanske redan innan coronapandemin haft fler anställda och fler öppna vårdplatser och omställningen hade inte behövt bli lika dramatisk.

Om Region Stockholm hade haft ett lager av läkemedel och skyddsutrustning istället för just-in-time-leveranser, hade vi inte behövt sänka kraven på skyddsutrustning och stänga ner annan vård för att klara krisen.

Anna Starbrink, Vänsterpartiet kommer inte att tystna. Sista refrängen är inte sjungen. Vi kommer fortsätta att höja våra röster för en sjukvård med budget i balans, en sjukvård utan vinstuttag som drivkraft och en sjukvård som står rustad för kriser.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson Vänsterpartiet Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VårdvalCovid-19

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev