Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: Låt oss kroka arm och stoppa Krys övertagande av 1177

Om Kry får köpa 1177 kommer den fria konkurrensen, som annars är en borgerlig ledstjärna, att begravas helt. Det borde mana oss alla – oavsett partitillhörighet – till insikt, skriver Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson i Region Stockholm Jonas Lindberg.

Publicerad: 25 januari 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”1177 är för de allra flesta den primära ingången till sjukvården,” skriver Jonas Lindberg.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån


Vänsterpartiet tycker att det är ett steg i rätt riktning att sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) hörsammat kritiken mot att beslutet att godkänna Krys köp av 1177 initialt skulle fattas av en tjänsteman. Nu ska i stället beslutet fattas av oss folkvalda i ett demokratiskt organ: hälso- och sjukvårdsnämnden.

Då blir processen bättre, insynen mer transparent och ansvarsutkrävandet tydligare. Vänsterpartiets hållning är att 1177 ska bedrivas i regionens egen regi. Oavsett var man står politiskt i frågor kring sjukvården borde alla politiker inse faran av att godkänna denna affär.

Frågan handlar inte om vad man anser om privata aktörer i vården eller inte. Och definitivt inte om var man står i frågor kring digitaliseringens utveckling. Man kan till och med fortsatt tycka att 1177 ska vara privat upphandlad till Medhelp, men ändå förstå problematiken kring att Kry tar över hela rådgivnings- och hänvisningstjänsten in i Region Stockholms sjukvård.

Moderater, som ofta vill se ordning och reda på marknaden och tycker att fusk och lurendrejeri är dåligt, borde ha lätt att inse att bolaget Kry inte ska premieras. Kry har konsekvent och tydligt utnyttjat kryphålen i systemet, ägnat sig åt fulspel och vilselett många patienter till att lista sig på deras mottagningar.

När regionens uttalade strategi i ekonomistyrningen handlar om ”att varje skattekrona ska användas så effektivt som möjligt samt till att säkra en budget i balans” (Stockholms läns landsting, 2018a, bilaga 3, s 229) kan inte ansvariga politiker se mellan fingrarna när vissa vårdbolag gör allt för att sko sig och dränerar vårdsystemet på resurser till de sjukaste patienterna.

1177 är för de allra flesta den primära ingången till sjukvården. Det är där vi letar information, får råd och stöd och kan samtala med sjuksköterskor som stöttar oss och vid behov hänvisar oss vidare ut i sjukvårdssystemet i Region Stockholm. Tilliten till denna tjänst är A och O, och det är därför viktigt att det inte finns möjligheter för ett bolag att bedriva rådgivning och hänvisning samtidigt som det bedriver vårdverksamheter i regionen.

Sådant borde alla begripa öppnar för jäv och riktiga oegentligheter. Om Kry tar över 1177 kommer misstänksamheten att ligga som en våt filt över deras hänvisningar. Genom tillgång till 1177 får Kry också tillgång till information om hur hela vårdsystemet i Stockholm fungerar. Bolaget kan därmed fortsätta sitt intåg med uppköp för att monopolisera hela sjukvårdssystemet.

För det är i den riktningen vi går i dag, och det går fort. De liberala skrivningar som finns i den grågröna koalitionens budget, om att det ska finnas en mångfald av vårdgivare och gärna små aktörer, blir enbart ett luftslott när de stora hajarna äter upp de små fiskarna.

Den fria konkurrensen, som annars är en borgerlig ledstjärna, kommer om detta beslut går igenom att begravas helt och hållet. Det borde mana oss alla till insikt. Sjukvårdspolitiken i Stockholm har länge varit fylld av motsättningar. Vi ska inte sticka under stol med att regionpolitiker vill olika saker och ser på sjukvården på diametralt olika sätt. Men för tilltron till demokratin och politiken vore det i denna viktiga fråga av stor betydelse om vi kunde kroka arm över blockgränserna och stoppa Krys övertagande av 1177. Åtminstone om detta borde vi kunna vara överens.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (V), Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev