onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: Låt inte vaccinet bli en klassfråga

Hela befolkningen måste få samma möjligheter att vaccinera sig – oavsett var de bor eller hur mycket de tjänar. Ska vi lyckas vaccinera den vuxna befolkningen på ett säkert sätt och på kortast möjliga tid gäller det att ha flexibla lösningar, skriver Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö.

Publicerad: 16 februari 2021, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi föreslår en nationell sambandscentral där alla som kan och vill hjälpa till med vaccinationerna kan anmäla intresse,” skriver Karin Rågsjö.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

VaccinationerCovid-19VänsterpartietKlassfrågor

När vaccinationerna mot covid-19 nu kommit igång kan vi börja skönja ljuset i tunneln. Men med tanke på vaccintillverkarnas förseningar måste kapaciteten vara maximal när vaccinet kommer till i Sverige.

Här finns lärdomar att dra av hur det fungerat – eller inte fungerat – med testningen. I exempelvis Stockholmsregionen har testningen inte nått alla befolkningsgrupper. De som saknar smarta telefoner har inte kunnat beställa hem covid-test, och för att i stället ta sig till drive in-testning krävs tillgång till bil. Tillgången till testning har därmed blivit en klassfråga.

Detta samtidigt som erfarenheterna från 2020 visar att personer med lägre utbildning och låginkomsttagare löper störst risk att bli allvarligt sjuka och dö av covid-19.

När riskgrupper och vårdpersonal fått sina vaccindoser måste betydligt större ansträngningar än hittills göras för att hela befolkningen får samma möjligheter att vaccinera sig – oavsett var man bor eller hur mycket man tjänar. Vaccinationer får inte bli en klassfråga.

Inga gräddfiler – prioritera rätt. Redan i nuvarande skede då prioriteringen av äldre och de som arbetar med människor i vård och omsorg är solklar har det visat sig att chefer lyckats komma åt vaccindoser åt sig själva och sina familjer. Det är förstås fullkomligt oacceptabelt. Ingen ska kunna tränga sig före i vaccinationskön på grund av maktställning eller privata försäkringar. När den breda allmänheten ska börja vaccineras, vore det klokt att prioritera de som inte kan arbeta hemifrån och som har kontakt med många människor på jobbet, exempelvis butiksanställda, skolpersonal och busschaufförer. De som måste utsätta sig och sina närmaste för smittorisk för att samhället ska fungera bör rimligen vaccineras före de som kan sköta sina jobb från hemmet.
Informationskampanj och vaccinationsambassadörer. En bred kampanj som motiverar så många som möjligt att ta vaccinet får inte dröja längre, utan måste snarast komma igång. Utbilda lokala vaccinationsambassadörer som kan verka i områden där folkhälsan är särskilt dålig och motivationen för vaccinering riskerar vara låg. För personer med låg tilltro till myndigheter kan den personliga rekommendationen från någon i ens eget område spela stor roll. Det är och ska givetvis förbli frivilligt att vaccinera sig, men det ligger i hela samhällets intresse att så många som möjligt vaccineras.
Anpassa vaccineringenAlla måste kunna vaccinera sig. Det är till exempel orimligt att kräva att alla äldre ska använda bank-id eller en smart telefon för att kunna boka en tid för vaccin. Det måste finnas alternativa vägar för dem som inte kan använda dessa.
Anlita pensionerad vårdpersonal som vaccinatörer. Brist på behöriga vaccinatörer riskerar att bli en flaskhals när massvaccineringen sätter igång under våren. Bland pensionerad vårdpersonal finns det rimligen många som kan tänka sig att ställa upp och hjälpa till. Vi föreslår en nationell sambandscentral där alla som kan och vill hjälpa till med vaccinationerna kan anmäla intresse. Därifrån kan de sedan dirigeras vidare till regionerna.
Olika slags vaccinationsställen. Ska vi lyckas vaccinera hela den vuxna befolkningen på ett säkert sätt och på kortast möjliga tid gäller det att ha flexibla lösningar, öppna på kvällar, helger och de tider som behövs. Utomhusarenor med smittsäkra in- och utpasseringsvägar bör inrättas för massvaccinering. I glesbygd och för personer som har svårt att ta sig iväg till vaccinationsställen bör det vara möjligt att få besök av vaccinationsbussar.

Vi är alla trötta på pandemin och det lidande den orsakar. Nu handlar det varken om prestige eller maktkamp, utan om att ta oss ur detta tillsammans.

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson Vänsterpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev