tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: Låt Coronakrisen ge sjukvården en nystart

Coronakrisen har synliggjort många brister i hälso- och sjukvården, men den har också lett till nya arbetssätt och effektivare rutiner. När krisen väl blåser över finns det därför mycket gott att ta fasta på och bibehålla. Men det kräver att en hel del byråkrater och administratörer kommer bli arbetslösa, skriver Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm.

Publicerad: 21 april 2020, 20:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Låt vårdpersonalen jobba utifrån sin kunskap – avveckla detaljstyrningen med absurda rapporteringskrav,” skriver Jonas Lindberg (V).

Foto: Erik Simander/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetCovid-19HemsjukvårdVänsterpartietRegion StockholmTillit

Det skulle krävas en pandemi för att mycket av den splittrade sjukvården i Region Stockholm plötsligt skulle börja samarbeta. Coronakrisen har synliggjort många aspekter i vårt hälso- sjukvårdssystem. Bristen på lagerhållning av mediciner och skyddsmaterial kan inte ha undgått någon. Om detta har det skrivits massor redan. Men ur en kris som denna händer också mycket bra saker som vi inte bör lämna så fort coronakrisen gått över.

I åratal har vårdpersonal utsatts för marknadsexperiment där vården ska leka affär med sig själv. Kliniker ”köper” vård av varandra. Vårdinsatser klassas som ”produkter” med ett visst pris. Det har varit viktigare att vårdpersonal sitter vid datorn och fyller i meningslösa skattningsformulär om en patients fallrisk i stället för att vara nära patienten och förhindra att den just faller. Fylls inte formuläret i rätt i över 90 procent av vårdtillfällena får man ett rejält vite.

Vem som ska stå för kostnader för en patients röntgen eller medicin har föranlett konflikter mellan vårdgivare och orsakar avsevärt mer byråkrati. Vårdsystemet har i hög grad byggt på konkurrens och affärstänk. Vinstdrivande vårdbolag har kommit åt våra skattemedel och kunnat välja att fokusera på det mest lönsamma. Det dyra och komplicerade har man vältrat över på våra redan hårt belastade akutsjukhus.

Coronakrisen har satt ett tillfälligt stopp för många av dessa avarter. Plötsligt ingår avancerad hemsjukvård (ASIH) i samarbetsformer med ett kluster av vårdcentraler. Konsultlinjer byggs upp. Målet är att vården ska kunna komma till sjuka patienter i deras hem i stället för att dom ska behöva söka akutmottagning. Varför har detta inte kunnat hända tidigare?

Akutsjukhusen, som innan coronakrisen var utsatta för en budgetmässig svältkur och ansågs vara överbemannade och ha för lite att göra blir nu i alla fall tillfälligt av med besparingskrav och varsel. I stället är det akutsjukhusen som räddar oss ur denna kris nu. Det är inte de vinstdrivande vårdbolagen som gör det.

De absurda ersättningssystemen hämtade från bilindustrin, som till vardags ligger till grund för hur våra sjukhus får pengar är tillfälligt pausade. I stället hörs ” gör det som behövs. Det finns inget budgettak”. Inte en konsult har varit i närheten. I stället har mycket av samarbetet och omstyrningen kunnat ge genom att vårdens personal kunnat göra det nödvändigaste.

När denna kris väl blåser över finns det mycket gott att ta fasta på och bibehålla. Men det kräver att en hel del byråkrater och administratörer kommer bli arbetslösa.

Vänsterpartiet vill att coronakrisen blir starten för ett omtag av hälso- och sjukvården:

1. Alla ser nu vilket slit vårdpersonalen lägger ner på att rädda oss. Näringslivet räddas med krispaket på hundratals miljarder kronor. Det är dags för hundratals miljarder till vårdpersonalens löner och arbetstider! Gör vi det får vi också fler vårdplatser. Särskilt inom intensivvården.

2. Stoppa besparingskraven och varslen på våra akutsjukhus. När den hårt arbetande vårdpersonalen återgår till vardag ska dom inte mötas med besparingskrav eller risk att bli av med sina jobb.

3. Avveckla omgående valfriheten för bolag inom hemtjänst, äldrevård och sjukvård. Vård måste bygga på samarbete och helhetsansvar. Inte konkurrens och affärstänk.

4. Behåll och utveckla det nya samarbetet mellan akutsjukhus, vårdcentraler och Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH).

5. Låt vårdpersonalen jobba utifrån sin kunskap – avveckla detaljstyrningen med absurda rapporteringskrav. Gör verklighet av pratet om tillitsstyrning en gång för alla.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (V), Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev