Debatt
V: Kollektivtrafiken skulle inte bli tryggare, Tamsons!
Moderaterna har ökat rekryteringen till brottslighet, genom ökade klyftor och minskade resurser till ungdomar. Gör inte kollektivtrafiken mindre välkomnande för allmänheten. Den är allmän och ska fortsätta att få vara allmän, inte reduceras till frizoner för ordningsmakten, replikerar vänsterpartisterna Marta Aguirre Godoy, Maria Mustonen och Lina El Yafi.
Publicerad: 5 januari 2021, 08:04
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Om poliser förväntas stoppa och kontrollera personer utan brottsmisstanke, kommer de gå på ett annat incitament, nämligen utseende,” skriver Marta Aguirre Godoy, Maria Mustonen och Lina El Yafi.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Varför kan polisen inte bara få stoppa och muddra folk som ser skumma ut? Så vi slipper buset? Anledningen kallas rättssäkerhet och består av principer som kommit att bli självklara i Sverige. Med Kristoffer Tamsons förslag till ”stop and search” i kollektivtrafiken (22 dec 2020) riskeras rättssäkerheten att naggas i kanten.
I en totalitär, rättsosäker stat kan vem som helst bli stoppad, genomsökt, utfrågad, frihetsberövad och registrerad av ordningsmakten – inte enbart när brottsmisstanke finns. I en totalitär, rättsosäker stat räcker det inte att inte begå brott – du kan behöva bevisa din oskuld eller ännu värre, det räcker inte med att bevisa sin skuld.
Nu undrar kanske någon: Menar ni att länder som tillexempel Storbritannien är totalitära? Nej, det vill vi inte påstå. Men att det är oerhört viktigt att inte rucka på vissa grundläggande rättsprinciper, för annars hamnar vi på ett sluttande plan. Kollektivtrafiken är allmän och ska fortsätta att få vara allmän, inte reduceras till frizoner för ordningsmakten.
Om poliser förväntas stoppa och kontrollera personer utan brottsmisstanke, kommer de gå på ett annat incitament, nämligen utseende. Killar med säckiga byxor och luvtröja kommer att kontrolleras, särskilt mörkhyade. Risken för rasprofilering är uppenbar. Blonda män med slips och portfölj kommer inte att besväras. Det kanske är därför Moderaterna och Tamsons tycker att detta är en acceptabel ordning?
Helst ska naturligtvis aldrig en oskyldig människa haffas och frågas ut, men sådant händer ibland. Bland annat därför har även misstänkta personer rättigheter, och ska betraktas som oskyldiga, fram till att motsatsen bevisas. Tyvärr finns redan i dag problem med att polis och trygghetspersonal hanterar unga mörkhyade onödigt brutalt. Vittnesmålen om detta är många. Följden blir uppväxande människor med skepsis och ilska mot ordningsmakt och myndigheter.
Utökade befogenheter för polis eller väktare leder faktiskt inte till trygghet för alla i kollektivtrafiken. Många har erfarenheter av att bli orättvist och illa behandlade av såväl polis som av SL:s anlitade trygghetspersonal. Samtidigt som många poliser inte efterfrågar ”hårdare tag” utan tvärtom hade velat se resurser till fritidsgårdar, socialen, ungdomsvärdar, bibliotek och idrottsanläggningar, resurser som konkret hade kunnat minska rekryteringen till kriminalitet.
Kristoffer Tamsons förslag skulle kanske vara effektivt sätt för att hejda transport av vapen inom kollektivtrafiken, åtminstone i en inledningsperiod, innan den grova brottsligheten valde andra transportvägar. Det stämmer helt enkelt inte att gängskjutningarna ökar på grund av att polisen har för lite befogenheter. Däremot eskalerar den organiserade brottsligheten när det finns en rekryteringsbas: Ekonomiskt och socialt eftersatta områden, stora klyftor i samhället, skolor med krympande resurser. Allt sådant som Moderaterna, både i regeringsställning och vid makten i Region Stockholm, har förvärrat.
Personal på plats skapar trygghet. Vi vill se fler konduktörer, tågvärdar, kundvärdar hellre än poliser. Trygghetspersonalen bör få längre och bättre utbildning än i dag, och helst vara anställd direkt av SL i stället för genom privata bolag. Innan vi återtagit trygghetspersonalen i egen regi vill vi att SL ska ställa krav på deras villkor och arbetsmiljö vid upphandlingar. Framför allt vill vi att kollektivtrafiken ska vara en trygg plats för alla.
Marta Aguirre Godoy, tågvärd (V) trafiknämnden Region Stockholm
Maria Mustonen, miljökonsult (V) trafiknämnden Region Stockholm
Lina El Yafi, spårvagnsförare (V) trafiknämnden Region Stockholm
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.