söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: Ge vård utifrån behov, inte betalningsförmåga

Vi kan inte acceptera ett system där vårdbolag kan låta den med störst plånbok eller en privat försäkring få vård före sjukare patienter, skriver Vänsterpartiets Jonas Lindberg.

Publicerad: 20 januari 2022, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att vårdbolag som får skattemedel från regionen samtidigt tillåts utföra privat finansierad vård är problematiskt, anser Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson i Region Stockholm Jonas Lindberg. Foto: Anna Dvrnik, Jesper Zerman/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

VänsterpartietPrivat driftHälso- och sjukvårdslagen

Ätstörningsvården i Stockholm befinner sig i djup kris. Växande köer och larm om att patienter med privata försäkringar går före i kön måste tas på allvar. Region Stockholm behöver skyndsamt göra allt i sin makt för att få kontroll över situationen.

”Ingen ska behöva vänta i en vårdkö i Stockholm”, säger finansregionråd Irene Svenonius (M) till Sveriges Radio. Samtidigt visar granskningar i flera medier att köerna till ätstörningsvården växt lavinartat under pandemin. Det rapporteras om väntetider för vuxna på över ett år, och 1 700 patienter som köar till ett femtiotal vårdplatser.

Med tanke på kösituationen är Dagens ETC:s avslöjande om att patienter som betalar för sig kan gå före i kön på den i huvudsak skattefinansierade Mandometerkliniken i Stockholm därför extra oroande. När tidningen utgav sig för att vara en australiensisk familj som kunde betala för vården ur egen ficka erbjöds man en plats på kliniken inom en vecka. Upplägget är bedrövligt och strider dessutom mot hälso- och sjukvårdslagen.

Att vårdbolag som får skattemedel från regionen samtidigt tillåts utföra privat finansierad vård är problematiskt. Det skapar incitament för tveksamma prioriteringar och fusk. Privatiserad sjukvård ökar inte valfriheten för patienterna. Det ökar valfriheten för vårdbolag att i rent pengaintresse välja och vraka bland sina patienter. 

Vänsterpartiet i Region Stockholm vill snarast införa en ordning där vårdgivare får välja: skattefinansierad eller privat finansierad vård, inte både och under samma tak. Detta bör skrivas in i alla avtal med privata vårdgivare. Vi kan inte acceptera ett system där vårdbolag kan låta den med störst plånbok eller en privat försäkring få vård före sjukare patienter.

Samtidigt behöver högre krav ställas på kvaliteten på den privata ätstörningsvården. Enligt vittnesmål från både personal och patienter är vården på Mandometerkliniken helt och hållet fokuserad på kost, och det psykologiska perspektivet saknas helt. Metoden har beskrivits som ett ”glorifierat viktväktarprogram” som saknar vetenskapligt stöd. Det är uppenbart att regionen behöver granska den vård som bedrivs hårdare.

Mandometerkliniken måste anmälas till Inspektionen för vård och omsorg så att metoden kan utredas ordentligt. I väntan på det bör Region Stockholm bygga ut sin egen ätstörningsvård, Stockholms centrum för ätstörningar, med minst en enhet så fort som möjligt. Sjukvården måste sluta styras utifrån marknadslogik. Du ska få vård utifrån behov, inte betalningsförmåga.

Jonas Lindberg
Sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev