onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: Det räcker inte med reformer – marknadsskolan måste bort

Socialdemokraterna föreslår det som Vänsterpartiet förespråkat länge: ett förbud för vinstuttag ur skolan. Nu osar desperationen från högern som vill rädda marknadsskolan till varje pris och därför föreslår reformer. Men det räcker inte, felet sitter i systemet, replikerar vänsterpartisten Tina Kratz,
ledamot i utbildningsnämnden, Stockholms stad.

Publicerad: 7 oktober 2021, 07:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi i Vänsterpartiet tycker det finns mycket att säga om hur vi skapar en bättre skola och allt handlar verkligen inte om vinstuttaget,” skriver Tina Kratz. Foto: Erik Nordblad


Ämnen i artikeln:

Vinster i skolanTimbroVänsterpartiet

Ett flertal forskningsstudier och rapporter ger stöd åt påståendet att friskolorna ger så kallade glädjebetyg, något som används för att locka elever och föräldrar till skolorna, men som är skadligt för samhället på sikt.

LÄS OCKSÅ: Timbro: Skolreformer borde handla om kvalitet – inte driftsform 

Det handlar bland annat om fakta från Skolverket som konstaterar att fristående skolor är mer generösa i betygssättningen i förhållande till de nationella proven än vad kommunala skolor är. Det finns också studier av bland annat Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och nationalekonomerna Henrik Jordahl och Mårten Blix, vars slutsatser publicerats i en bok från Oxford University Press, till stöd för påståendet om glädjebetyg.

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: LF: Det är inte alltid så lätt att slå fast vad som är kvalitet
LÄS OCKSÅ SLUTREPLIKEN: Timbro: Skoldebatten har kantrat

Timbro har dock i vanlig ordning själva tagit fram en analys som stödjer deras egna politiska ställningstagande, och påstår med hänvisning till den att friskolors glädjebetyg har ”svagt stöd i forskningen”. Det är häpnadsväckande fånigt. 

Många vinstdrivande friskolor brister tyvärr också i fler avseenden än betygssättning, till exempel vad gäller andelen behöriga lärare. I Stockholms stad har de fristående skolorna 20 procent färre behöriga lärare i grundskolan än de kommunala skolorna. Det är en anmärkningsvärd och oacceptabel skillnad som inte går att förklara bort. 

Eftersom debatten om marknadsskolan nu tagit fart, och även Timbro tvingas erkänna att det finns vissa problem så lanserar de nu ett antal krav, såsom till exempel att Skolinspektionens arbetssätt ska förändras och att elevernas resultat ska mätas annorlunda. Reformer som inte skulle komma åt de problem som faktiskt diskuteras.

Det är också så att många framstående skoldebattörer, bland annat rektor Linnéa Lindquist, som menar att kärnan i problemet är just marknadsskolan där de barn som har större behov oftare hamnar i de kommunala skolorna medan friskolorna får de ”enklare” eleverna. Problemet sitter med andra ord i systemet. Det system som Timbro och stora delar av högern vill göra allt för att skydda.

LÄS OCKSÅ: ”Skolpengen leder till kommunalt självskadebeteende” 

Vi i Vänsterpartiet tycker det finns mycket att säga om hur vi skapar en bättre skola och allt handlar verkligen inte om vinstuttaget. Men i debatten om marknadsskolan så tänker vi inte låta Timbro och andra högerkrafter vrida bort fokus från det som den faktiskt är det centrala – barnens och ungdomarnas rätt till likvärdig och god utbildning. Och för att det ska bli verklighet måste marknadsskolan bort.

Tina Kratz
Ledamot utbildningsnämnden (V) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev