Debatt
V: ”De med pengar kan köpa sig liv”
De med pengar kan köpa sig liv medan andra får vänta. Så är läget i Sverige 2019. Vänsterpartiet är ytterst oroade över att ojämlikheten i hälsa fortsätter att öka, skriver Karin Rågsjö (V) i en slutreplik.
Publicerad: 8 februari 2019, 09:21
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Vänsterpartiet är ytterst oroade över att ojämlikheten i hälsa fortsätter att öka.” Foto: Adam Wrafter, Bildbyrån
SLUTREPLIK Gerd Lärfars, ordförande NT-rådet och Hans Hägglund, nationell cancersamordnare på SKL, skriver i sin replik att nationellt ordnat införande av nya läkemedel är en förutsättning för jämlik vård.
Självklart ska Sverige ha ett ordnat införande av nya behandlingar. Men tiden kan vara knapp för de patienter där nya behandlingar behövs för att överleva. Det är bra att tiden har kortats från utfärdande av marknadsgodkännande av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA till att en rekommendation utfärdas av NT-rådet. Men mer behöver göras.
Att man under åren 2011–2015 hade 1 630 patienter aktuella för en typ av immunterapi och att endast cirka 230 stycken patienter fick behandling, det vill säga 14 procent visar på en skevhet i systemet som slår regionalt.
Skillnaderna i hälsa ökar i stället för att minska. Förra året visade siffror från SCB att medellivslängden både vid 30 och 65 års ålder ökat mest för dem med eftergymnasial utbildning och minst för dem med förgymnasial utbildning. Det är ett gigantiskt misslyckande för Sverige.
En rapport från Cancerfonden från förra året visar att om överlevnaden för cancerpatienter med låg utbildning hade varit lika stor som bland högutbildade skulle 2 900 liv kunna räddas per år. Det motsvarar ungefär åtta liv – varje dag.
Det behövs strukturella insatser på olika nivåer, men även tydliga riktade insatser på hälsoområdet. Som jag skrev i min artikel har Sverige i jämförelse med andra länder inom EU höga priser på cancerläkemedel, vilket hämmar införandet av effektiva behandlingar. Här måste staten och landstinget bli ännu bättre på att pressa priserna.
Att de med bättre ekonomi kan köpa sig nya kraftfulla behandlingar mot cancer och att de remitteras till privata kliniker av sina landsting, som i fallet med Aleris Christinakliniken i Stockholm, ökar på ojämlikheten. De med pengar kan köpa sig liv medan andra får vänta. Så är läget i Sverige 2019. Vänsterpartiet är ytterst oroade över att ojämlikheten i hälsa fortsätter att öka.
Vi har ett vägval; en jämlik hälso- och sjukvård enligt hälso-och sjukvårdslagen eller ytterligare steg på vägen mot en ojämlik sjukvård som gynnar de med god ekonomi.
Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.