Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

V: Även sjuka har rätt till en fridfull jul

I dag är det du som är sjuk, i morgon kan det vara jag. Kampen för en sjukförsäkring som det går att lita på är allas vår kamp, skriver Ulla Andersson (V).

Publicerad: 18 december 2019, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Skrik på hjälp från roten av hjärtat, skriver Ulla Andersson (V) om de utförsäkrades strid.

Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SjukförsäkringFörsäkringskassanVänsterpartiet

Julen står för dörren och vi förbereder firandet på olika sätt. Vi pyntar, bakar, slår in julklappar och skriver önskelistor. Men många har bara en sak på önskelistan; att bli friska och respekterade. Det är människor som inte orkar delta i julförberedelserna. De önskar att kampen för rätten att få vara sjuk ska respekteras, att de ska få vara sjukskrivna eller få den sjukersättning de behöver eftersom arbetsförmågan aldrig blir densamma igen. De önskar att de inte ska behöva föra en kamp mot Försäkringskassan och att de politiska partierna ska inse att regelverket måste ändras.

Det pågår en lågmäld kamp i det tysta. I det tysta kanske är fel ord, för jag hör och ser den varje dag. Det kan alla andra politiker i andra politiska partier också göra, bara de vill. Man måste nämligen vara både blind och döv för att missa den.

Den finns där varje dag i sociala medier, till och med flera gånger per dag. Den finns där i vår mejlkorg flera gånger i veckan. Det handlar om berättelser från människor som kämpar för rätten att få sjukdom och arbetsnedsättning accepterad och godkänd. Den finns där i brev från människor som skriver hur de blivit fattiggjorda då de nekats ersättning, den finns där i berättelserna om hur de försöker förstå hur de ska kunna jobba när de inte ens orkar sköta om sig själva eller sitt hem. Den finns där i berättelserna om hur den här ständiga stressen förvärrar sjukdom och hälsotillstånd.

Men den finns också där hos de människor jag möter. Troligen möter andra partiers representanter dem också, för de är många. Jag undrar hur många jag mött genom åren som delgivit mig sin berättelse om kampen sedan regelverket stramades åt och jakten på sjuka började. Berättelser som det smärtar att ta del av, men hur är det då inte vara att tvingas leva med det varje dag, varje timme vecka ut och vecka in?

De försöker utifrån sin förmåga att anordna manifestationer, demonstrationer, skriva insändare, ha namninsamlingar och påverka beslutsfattare. Så nej deras kamp är egentligen inte lågmäld och tyst – den är ett skrik på hjälp från roten av hjärtat.

Så jag önskar att deras önskan faller in; att vi får en sjukförsäkring det går att lita på. Och jag och Vänsterpartiet kommer inte bara att önska utan vi ska kämpa tillsammans med alla som vill att det ska bli verklighet. För vi människor behöver varandra, i dag är det du som är sjuk i morgon kan det vara jag. I dag för jag din kamp men egentligen är den allas vår kamp. För om vi inte har en sjukförsäkring det går att lita på vad är vi då för samhälle, vilka är vi då?

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev