tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Utredning slår undan benen för apoteken

Vi hoppas att socialminister Lena Hallengren ser allvaret i konsekvenserna av Läkemedelsutredningens förslag. Apoteken kan inte bibehålla en god servicenivå över hela landet om 30 procent av företagens samlade resultat raderas, skriver Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Publicerad: 15 maj 2019, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Att ta bort möjlighet att parallellimportera påverkar apotekens service och tillgänglighet avsevärt.”

Foto: Jens Bäckström, Bildbyrån / Ninni Andersson/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

LäkemedelApotekJämlik vårdLäkemedelsförmånerRegionerLena Hallengren

Läkemedelsutredningens uppdrag har varit att föreslå en modell som skapar långsiktiga förutsättningar för jämlik vård och samhällsekonomisk effektivitet. Vi är tveksamma till att utredningens förslag ska leda dit, men framför allt är vi kritiska till att förslaget slår undan benen för apoteksbranschen.

Huvudförslaget är att regionerna gemensamt ska ta över ansvaret för samhällets läkemedelskostnader. Staten ger i dag regionerna riktade bidrag för att finansiera läkemedel, men dessa föreslås övergå i statens generella bidrag till regionerna. Endast en mindre del föreslås riktas direkt till användning av vissa nya läkemedel. Det är svårt att se hur detta ska bidra till en mer jämlik vård. Inga nya pengar till läkemedel föreslås och regionerna kommer att tvingas prioritera mellan läkemedelskostnader och andra viktiga utgifter.

Utredningen har följt de internationella läkemedelsbolagens vilja att konfidentiella avtal mellan regioner och läkemedelsbolag ska bli praxis. Regionerna ska alltså inte behöva upphandla läkemedel via offentliga upphandlingar, utan via hemliga avtal. För att ge regionerna maximal kraft vid dessa förhandlingar föreslår utredningen att apotekens rätt att förhandla priser för patentskyddade läkemedel (så kallad parallellimport) tas bort i sin helhet. Detta är oacceptabelt. Att ta bort möjlighet att parallellimportera påverkar apotekens service och tillgänglighet avsevärt.

Samhället ersätter apoteken för expediering av förskrivna läkemedel inom läkemedelsförmånen via en handelsmarginal till apoteken som motsvarar endast 90 procent av apotekens kostnader. Anledningen till att apotek parallellimporterar är att de internationella läkemedelsbolagen erbjuder olika länder olika priser. Finns samma läkemedel billigare i ett annat europeiskt land så kan apoteken köpa ett sådant lager, i stället för ett dyrare i Sverige. Utredningen inser att apoteken förlorar pengar om parallellimporten försvinner, men man har helt missbedömt effekten. Det är inte rimligt att en utredning om samhällets finansiering av läkemedel mynnar ut i ett dråpslag för hela apoteksbranschen.

Vill politiken införa utredningens förslag och samtidigt behålla dagens nivå av apoteksservice blir det till en kostnad av 400 miljoner kronor årligen för det offentliga. Apoteken kan inte bibehålla en god servicenivå över hela landet om 30 procent av företagens samlade resultat raderas. Vi hoppas att socialminister Lena Hallengren (S) ser allvaret i detta.

Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev