Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Utöka hemtjänstens uppdrag till basal vård av katter”

Katter och andra djur kan skingra ensamhet och ge livet en mening, även för personer med stora omsorgsbehov, skriver Ann-Sofie Edin, Susanne Gaje och Barbro Westerholm (L).

Publicerad: 28 april 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ann-Sofie Edin, Susanne Gaje och Barbro Westerholm (L).


Ämnen i artikeln:

HemtjänstÄldre

Katt på äldreboende? Så tycker vi att det ska vara. För att det ska bli samma möjligheter i landets kommuner vill vi att Socialstyrelsen tar fram riktlinjer för katter på äldreboenden – på samma sätt som det finns riktlinjer för hundar.

Nu vill vi bredda frågan. Även personer som bor hemma och har hemtjänst behöver sin älskade katt – kanske särskilt om de blivit ensamma på äldre dar. Men problem uppstår när matte eller husse inte längre kan ta hand om kattmat, tömning av kattlåda, kloklippning med mera. Vi anser att hemtjänstens uppdrag bör utökas till att ge basal vård också till omsorgstagarens katt, så länge omsorgstagaren bor kvar hemma och har stor glädje av sitt djur.

LÄS MER: Kris i hemtjänsten – järnvägsmuseum får rycka in

En dam som skrivit till Barbro Westerholm berättar att hennes hemtjänstkoordinator har sagt att hon inte kan få hjälp med sin katt under den svåra perioden efter en cancerbehandling. Damen frågar sig med rätta: ”Man betalar ju extra för städning. Så varför kunde man inte få betala extra också för hjälpen med djurskötseln?”

Vi tror att katter och andra djur kan vara en viktig pusselbit för att skingra ensamhet och ge livet en mening, även för personer med stora omsorgsbehov. Riktlinjer behövs!

Ann-Sofie Edin, leg sjuksköterska och gruppchef

Susanne Gaje, civilekonom, författare till rapporten ”Katt på äldreboende” 2018

Barbro Westerholm (L), professor emeritus, riksdagsledamot

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HemtjänstÄldre

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev