Debatt
”Utmaningen är att digitalisera rätt – det vill säga hållbart”
Sluta digitalisera oviktiga detaljer och satsa i stället på hållbara lösningar, bygga nätverk och samverkan för rätt utveckling, skriver Maria Hansson, digitaliseringsstrateg och konsult.
Publicerad: 28 oktober 2021, 03:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Skolplattformen i Stockholm är ett bra exempel på ohållbar digitalisering. Projektet slösar med resurser, eftersom det tar tid, kraft och pengar från annat som varit nyttigare och gett mer värde, skriver Maria Hansson. Foto: Pressbild
Vi lever i it-haveriernas förlovade land, enligt DN:s ledarsida som konstaterar att Sverige är sämst på offentlig digitalisering och tar Skolplattformen i Stockholm som exempel. Det är ett bra exempel på ohållbar digitalisering som slösar med resurser: eftersom plattformen tar tid, kraft och pengar från annat som varit nyttigare och gett mer värde. Det är inte hållbart.
Hållbarhet handlar som bekant om att hushålla med jordens resurser. Agenda 2030 består av 17 globala mål inom miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Vi vet alla att det finns att göra på området och att det är bråttom. Den goda nyheten är att dagens innovationstakt och den snabba digitalisering som pågår skapar stora möjligheter för oss att nå många av dessa mål, inom alla områden.
Utmaningen är att digitalisera rätt – det vill säga hållbart.
För att förklara begreppet hållbar digitalisering är det bra att börja med motsatsen: ohållbar, kortsiktig digitalisering. Exempelvis att ha en app för att boka tvättstugan, en (till!) app för att parkera bilen och en app för att visualisera sin energikonsumtion. Dessa appar kan givetvis vara uppskattade och bra, men om de tas fram på bekostnad av strategiskt viktigare moment har man börjat i fel ände.
LÄS OCKSÅ: Forskare: Regeringens digitaliseringsskryt saknar grund
Vi – företag, myndigheter och organisationer – måste sluta digitalisera oviktiga detaljer. Vi måste sluta slänga digitala tjänster på våra kunder och medborgare om vi inte först förstår varför, vad och hur vi digitaliserar på bästa sätt.
Hållbar digitalisering börjar med att köpare av digitala tjänster köper rätt saker. Det är slöseri med resurser att satsa kortsiktigt. Mer slöseri blir det om vi dessutom gör det på varsin kant. Det är helt enkelt inte hållbart att verksamhet A i norr och verksamhet B i söder gör samma sak, med varsin budget. Är det dessutom skattemedel med i bilden är det direkt provocerande.
I takt med industrialiseringen uppstod standarder för att de ena företagets skruvar ska passa i de andras muttrar, att mitt tåg ska kunna köra på din räls. Nu är vi mitt i digitaliseringen, vilket innebär att vi måste skapa digitala standarder. Så att min data funkar med din data, min tjänst kan kombineras med din tjänst. Vi behöver använda gemensamma digitala byggblock. Se bortom konkurrens och prestige och i stället hjälpas åt att vårda, vidareutveckla och sprida hållbara digitala lösningar.
Jag är övertygad om att vi behöver vi tydligare samarbetsformer både i näringslivet och offentlig sektor, samt däremellan, för att lyckas skapa hållbar förändring. Vi behöver bättre arenor, strukturer och incitament för samverkan och vi behöver det nu.
Innovation är en av de viktigaste delarna för att hantera världens skenande resursanvändning och vi vet alla att digital innovation har en enorm potential. Men utan ett stödjande maskineri och ett gemensamt ramverk för hållbarhet riskerar den digitala innovationen att bli kraftlös och nästintill meningslös.
Sveriges digitaliseringsråd har fem delmål för hållbar digitalisering i Sverige – kompetens, trygghet, innovation, infrastruktur och ledning. Vi måste alltså arbeta på många fronter för att bli bättre på hållbar digitalisering och för att nå målen i Agenda 2030. Och vi måste samverka för att lyckas, offentlig som privat aktör.
Maria Hansson
Digitaliseringsstrateg och konsult på it-konsultbolaget Solita.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.