lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Uteslut Munkedals liberaler ur partiet”

När SD, M och L nu lägger budget ihop i Munkedal är vårt tålamod slut. Det är dags för Liberalernas partistyrelse att lösa frågan en gång för alla och utesluta Liberalerna Munkedal ur partiet, skriver Liberala ungdomsförbundet Väst.

Publicerad: 21 november 2019, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Att varken Liberalerna Västsverige eller Liberalernas partistyrelse markerat kraftigare mot Munkedal är oansvarigt.”

Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

LiberalernaSverigedemokraternaFörtroendevaldaBudgetförhandling

Valet 2018 lämnade efter sig otaliga frågor hos väljare och många sömnlösa nätter hos våra lokalpolitiker. Vad ska hända nu? Hur ska vi bilda stabila majoritetsstyren? Sverigedemokraternas framfart resulterade i att det som förut varit ett maktspel mellan borgerligheten och de rödgröna kastades om totalt. Kommuner har lyckats lösa det här kluriga pusslet på olika sätt. I vissa kommuner styr nu Allianspartierna ihop med Miljöpartiet, i andra styr mittenpartierna S, L, C och MP och det finns fler konstellationer därtill. Politiker har helt enkelt behövt kompromissa för att få fram en budget och ett styre som kommer vara hållbart för kommunen.

I Munkedal valde Liberalerna i stället att lämna den ideologiska kompassen och den stolta liberala historien hemma när man beslutade att ge ifrån sig sina röster till Sverigedemokraterna i början av mandatperioden. I veckan visade det sig att Liberalerna tillsammans med Moderaterna lagt fram ett gemensamt budgetförslag ihop med Sverigedemokraterna.

Partiledare Jan Björklund var tydlig i valrörelsen: Liberalerna ska inte på något sätt vara delaktiga i att ge Sverigedemokraterna makt och inflytande. När arbetet inleddes i Munkedal gick det fort. Först röstade Liberalerna fram Sverigedemokraternas representanter till bland annat kommunens högsta ämbete; kommunfullmäktiges ordförande. När det gjordes hävdade man att man tog ansvar inför väljarna. Sedan dess har samarbetet mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna i kommunen formaliserats på olika sätt.

Vi från Liberala ungdomsförbundet Väst har sedan dag ett varit tydliga: Liberalernas företrädare ska vare sig på nationell eller lokal nivå inte på något sätt samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi krävde tidigt att företrädarna för vårt parti i Munkedal skulle avgå och/eller uteslutas ur partiet. I dag har vi kommit till ett läge då Liberalerna i Munkedal lägger fram ett gemensamt budgetförslag med SD. Samarbetet har nått kulmen och vårt tålamod med Liberalerna Munkedal likaså.

Sverigedemokraterna är det parti i svensk politik som står längst ifrån Liberalerna, både värderingsmässigt och politiskt. Ett partis historia skvallrar inte sällan om vilka vägar ett parti kommer att välja. Genom tiden har partiet haft många skandaler och kontroverser. En av dessa är när det avslöjades att dåvarande vice partiordförande Tina Hallgren Bengtsson år 1996 deltog vid ett möte arrangerat av Nationalsocialistisk front iklädd full nazistuniform. En annan är järnrörsskandalen, då de tre partitopparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling sprang runt på Stockholms gator och bråkade, fällde rasistiska och sexistiska förolämpningar och beväpnade sig med tillhyggen. Även om man har gjort ett gediget jobb med att försöka rensa ut nazisterna ur partiet, är det inte allt för svårt att se var partiet faktiskt kommer ifrån. Högt uppsatta representanter från partiet har gång på gång uttalat sig oacceptabelt och Sverigedemokraternas politik bygger på motsatsen till öppenhet och tolerans. Motsatsen till allt det som liberaler värnar om.

Liberalerna i Munkedal har gång på gång gått för långt medan Liberalernas partistyrelse inte rört sig en meter. Att varken Liberalerna Västsverige eller Liberalernas partistyrelse markerat kraftigare mot Munkedal är oansvarigt. Nu är dags för Liberalernas partistyrelse att ta ställning och lösa frågan en gång för alla. Antingen tycker man att det är okej att samarbeta med Sverigedemokraterna eller så tycker man inte det – och om man inte tycker det så måste de förtroendevalda liberalerna i Munkedal som skapat den här situationen uteslutas.

Klarar man som liberal inte av att upprätthålla de mest grundläggande principerna som vårt parti bygger på bör man inte ha rätt att föra våra väljares talan. Svårare än så är det inte.

Soroush Rezai, distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Väst

Emmy Scilaris, förste vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

Liv Näslund, andre vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev