Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Utan lagkrav händer ingenting med primärvården”

Merparten av regionerna verkar sakna ambitioner att genomföra de satsningar som krävs, skriver Sofia Rydgren Stale, Läkarförbundet, som tycker att en region har en häpnadsväckande åsikt.

Publicerad: 21 september 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.

Foto: Stina Stjernkvist/TT


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetPrimärvårdRegion Gotland

Socialstyrelsen har släppt en ny rapport om utvecklingen av primärvården. Rapporten är en dyster läsning. Många regioner ligger långt ifrån att nå de blygsamma målen om bättre kontinuitet i vården och att fler invånare ska få fast läkarkontakt. Merparten av regionerna verkar sakna ambitioner att genomföra de satsningar som krävs och göra något konkret för att förbättra situationen. Det bådar illa.

Läkarförbundet har hela tiden hävdat att primärvårdsreformen kräver lagändringar. Att den senaste primärvårdsproposition som klubbades av riksdagen var allt för tandlös. Tyvärr har vi fått rätt. Utan skarpa lagkrav händer ingenting.  

LÄS MER: Maria Taranger: Patienternas ensamhet i dödsögonblicket ett brutalt uppvaknande

Regeringen har kommit överens med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om att regionerna ska få pengar för att ställa om till en god och nära vård med primärvården som nav. Regionerna har fått statliga pengar för att fler invånare ska få fast läkarkontakt och bättre kontinuitet. Det är helt nödvändig för att klara den demografiska utvecklingen och möta dagens vårdbehov och det stöds av riksdagens samtliga partier.  

Regionerna får statsbidragen mot att de redovisar sina insatser och resultaten av dem. Det är de redovisningarna som visar att inget händer. Socialstyrelsen konstaterar att regionerna inte prioriterar primärvården mer ekonomiskt än vad de har gjort tidigare. Regionernas underlag som rapporten bygger på är många gånger upprörande läsning på grund av bristen på konkreta och tillräckliga åtgärder. Ett par regioner skriver närmast i klartext att de struntar i att arbeta för att öka andelen regioninvånare med en fast läkare och förbättrad kontinuitet, trots att de ansökt om och fått statsbidrag för det.

Region Gotland är av den häpnadsväckande åsikten att om de skulle arbeta för att nå målen för en ökad kontinuitet och relationsskapande i hälso- och sjukvården så skulle det verka kontraproduktivt sett till intentionen att erbjuda just en god kontinuitet i vården. Det, kan understrykas, är Gotland ensamma om att hävda.

Bristen på specialister i allmänmedicin som vill arbeta inom primärvården är ett problem i nästan samtliga regioner. Det är dock bara Gotland som hävdar att de som region helt saknar förutsättningar att nå den nationella målsättningen för en god och nära vård. Det är inte sant. Bättre arbetsförhållanden, där fasta läkare har ett rimligt antal patienter, lockar tillbaka läkare till primärvården och gör att fler läkare under utbildning vill göra sin specialisttjänstgöring där. Det ser vi i exempelvis Region Sörmland.

Läkarbristen kräver åtgärder; en långsiktig strategi och handlingsplan. Men vissa politiker tycks tro att de kan åtgärda bristen på läkare genom att ge deras arbetsuppgifter till andra. Det talas till exempel om att jobba mer teambaserat på vårdcentraler.

Teamarbete är nödvändigt och bra, men det ersätter inte behovet av en fast läkarkontakt. Läkaren har den högsta medicinska kompetensen och det medicinska ansvaret för patienten. Läkaren ställer diagnos, ordinerar behandling och kan vid behov remittera patienten vidare till en annan vårdinstans.

Det här är väl kända fakta. Vi hade behövt en rivstart på arbetet med en utbyggd primärvård efter att riksdagspartierna enats om att det är absolut nödvändigt. Med nuvarande mellanmjölkslösning händer ingenting. Det gör ont att säga ”Vad var det vi sa?”, men det behöver sägas.  

Alla partier i riksdagen stod bakom reformen. Nu förväntar vi oss att de levererar. Om löftet om fast läkare till alla ska bli verklighet krävs lagstiftning.

Sofia Rydgren Stale
Ordförande Sveriges Läkarförbund

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev