fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Uppkopplade äldreboenden ett måste för att undvika digitalt utanförskap”

Ett ökande digitalt utanförskap har av många beskrivits som ett både ett demokratiskt och socialt problem. De som inte använder internet utestängs från viktiga samhällsfunktioner och riskerar ofrivillig ensamhet och isolering. En stor del av dem är äldre.

Publicerad: 13 oktober 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Styf, vd och Fredrik Hörnsten, digitaliseringschef på Hemsö konstaterar att många boende på äldreboenden inte ens har en teoretisk möjlighet att bli digitalt delaktiga.

Foto: TT/Hemsö


Ämnen i artikeln:

UtanförskapÄldreboendeÄldreInternet

Faktum är att många av de boende på våra äldreboenden inte ens har en teoretisk möjlighet att bli digitalt delaktiga. Fortfarande saknar 40 procent av särskilda boenden för äldre tillgång till internet i alla lägenheter. För andra serviceboenden, där de boende ofta är yngre, är siffran ännu högre. I praktiken tas tillgången till internet ifrån många när de flyttar till ett särskilt boende. Coronapandemin har dessutom gjort bristen på uppkoppling smärtsamt tydlig när kanske det enda sättet att hålla kontakten med nära och kära har varit genom digitala kanaler som videosamtal och sociala medier. Vilken annan grupp skulle acceptera detta?

Även om möjligheten till internetuppkoppling på äldreboenden ökar, går det på tok för långsamt och varierar för mycket både mellan kommuner och mellan enskilda boenden. Vi på Hemsö, som äger äldreboenden över hela landet, är inte bäst i klassen. Men det vill vi göra något åt.

För att öka tillgången till internet – och i förlängningen minska det digitala utanförskapet - gör vi nu en storsatsning på att framtidssäkra våra äldreboenden med snabb och robust internetuppkoppling i byggnaderna. På Hemsö samlar vi vår kompetens i Internetlyftet, där vi installerar fiber, wi-fi och 5G i befintliga äldreboenden, samtidigt som vi sätter standarden för de nya vi bygger. Som ett första steg nu i oktober kommer Bifrosts kommunala äldreboende i Mölndal och Attendo Flygarhöjden i Skarpnäck få höghastighetsfiber. Att även kommunerna strävar efter att minska det digitala utanförskapet råder det inget tvivel om.

Här utmanar vi kommunledningarna att våga tänka i nya banor. Ta hjälp i detta arbete av den kompetens och erfarenhet som har byggts upp även av andra aktörer, både kommunala och privata, på olika platser runt om i landet. Vi som gång på gång digitaliserat samhällsfastigheter har uppnått en effektivitet och innovation som är svår att åstadkomma i enstaka projekt. Dra nytta av den erfarenheten!

Vinsterna med en digital infrastruktur på plats i våra samhällsfastigheter är många. Förutom att de boende kan bli digitalt delaktiga genom tillgång till snabbt internet på sina rum, öppnar vi också upp för vårdgivarna att enkelt kunna införa moderna och effektiva välfärdstjänster. Det kan handla om andningssensorer, nattkameror eller digitala lås. En ytterligare bonus är att fastigheterna kan bli energieffektivare och mer ”självkörande” med en robust uppkoppling på plats. Vi behöver stärka ryggraden i samhället – och den handlar i dag till stor del även om tillgång till snabb och robust internetuppkoppling. Våga tänka i nya banor kring digital infrastruktur i alla Sveriges äldreboenden. Först då kan vi undvika digitalt utanförskap!

Nils Styf, vd Hemsö
Fredrik Hörnsten, digitaliseringschef Hemsö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev