måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ungas läskondis måste tränas för framtiden

Hälften av Sveriges unga läser aldrig för nöjes skull. Det håller inte. Vi måste hjälpa fler unga att få upp sin läskondis och bli bokslukare, skriver Eva-Lis Sirén, Lärarstiftelsen, och fem författare och illustratörer.

Publicerad: 2 april 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi måste hjälpa fler unga att bli bokslukare. För deras egen skull”, skriver debattörerna. Foto: Artfolio/Colourbox


Ämnen i artikeln:

KunskapFöräldraskap

Unga läser allt mindre. Sedan 2012 har antalet 13 till 16-åringar som läser varje dag minskat från 20 till ynka 11 procent. Läsning kräver god kondition. Det fungerar på samma sätt som vid jogging. Har man inte kondis är tröskeln hög för att snöra på sig skorna. Har man inte läskondis bär det emot att ta fram boken. När läsandet går långsamt, när det inte riktigt har automatiserats. Och tvärtom. Den som har kondis tycker det är kul och springer, eller läser, glatt ännu mer.

Vi måste hjälpa fler unga att bli bokslukare. För deras egen skull. Simskola ses som en livförsäkring i ett land kantat av hav och fyllt av sjöar. Likadant måste vi se på läskondis. I ett land där utbildningskraven ökar är läskondis en livförsäkring för den som vill ha ett jobb och kunna utvecklas i arbetslivet.

För 120 år sedan startades Barnbiblioteket Saga för att skapa läslust och läskondis. Då engagerade folkskollärarna dåtidens stora författare och bildkonstnärer för att ge ut litteratur som ökade barns och ungas läslust. Böcker som kom alla till del. Resultatet blev en skatt av fantastisk litteratur som gav barn något att läsa och lusten att fortsätta läsa. Ett nytt begrepp föddes: Bokslukaråldern. En tid då unga automatiserade sitt läsande och fick upp den läskondis som de sedan kunde ha nytta av hela livet. Dagens vuxna minns nog regniga sommardagar i sällskap med Kitty, Åshöjdens BK, Harry Potter eller Tordyveln flyger i skymningen.

Nu står vi inför en liknande utmaning. Förr handlade det om att göra det möjligt för alla barn, oavsett social bakgrund, att få tillgång till bra barn- och ungdomsböcker. Nu finns böckerna men inte inspirationen och kraven att skaffa sig den där läskondisen.

I dag är det Internationella Barnboksdagen. Nu döper vi om den till Läskondisdagen. För det är vad det handlar om i Sverige – att ge barn och unga kondis att läsa. Läskondisdagen ska bli ett årligt återkommande evenemang då författare och lärare inspirerar alla barn att låna och sluka böcker.

Hur mycket kondis behöver man? Hjärnforskaren Martin Ingvar har sagt att det krävs 4 mil läsning för att vara en fullgod läsare – ett helt maratonlopp! Det innebär 50 böcker à 125 sidor. Siffran bygger på den medelläsmängd som behövs för att nå ordförråd, automatisering av läsandet och läsförståelse av god nivå.

Hälften av Sveriges unga läser aldrig för nöjes skull. Det leder till att läsförståelsen minskar. Barn och unga behöver läsa mycket och kontinuerligt. Skolor måste uppmuntra till läsning och fler föräldrar behöver inse vikten av att deras barn läser.

För oss är ledordet likvärdighet. Det är viktigt att alla barn har samma förutsättningar att bli fullgoda läsare och som också kommer in i det som kallas slukarfasen. Vi måste gemensamt ta ett krafttag – lärare, föräldrar och hela samhället. Det är vårt gemensamma ansvar att se till att barn och unga får upp sin läskondis. Ett helt maratonlopp ska man klara av. Och det är kanske som med all kondisträning. Man behöver sätta upp delmål för hur många kilometer bokstäver man ska läsa varje vecka.

Läsdelegationen poängterar att lärare ska uppmana sina elever att läsa och också berätta vad de själva läser. Det tycker vi är ett mycket bra förslag. Den uppmaningen vill vi även skicka till föräldrar. Bjud in era barn i ert läsande. När ni läser en god bok, prata med era barn och förklara varför ni väljer den analoga streamingtjänsten.

Att öppna en bok är att ge sig ut på en resa. Låt fler barn och unga upptäcka världen.

Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarstiftelsen

Charlotta Lannebo, författare

Emi Gunér, författare

Maja Säfström, illustratör

Sandra Beijer, författare och bloggare

Linda Liukas, författare och illustratör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KunskapFöräldraskap

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev