tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Unga Feminister: Lögn att högern kan vara feminister

Högern kommer alltid att stå utanför den feministiska kampen – deras engagemang är lika förvirrade som de politiska förslagen. Även socialdemokrater har fått mjölksyra i armen, skriver Elvira Johansson, Unga Feminister.

Publicerad: 20 maj 2019, 17:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Rutavdrag är inte feminism.

Foto: Colourbox/Andrey Cherkasov


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminismFeministiskt initiativRutMUFSocialdemokraterna

Att feminism går ihop med liberalism eller konservatism är en lögn. Jag skäms när MUF i feminismens namn föreslår så unkna förslag som bidragstak för under- och arbetarklassen och rut- och rotavdrag för rika som en väg till jämställdhet, samtidigt som de menar att vi som ligger till vänster för symbolpolitik. Jag skäms när Socialdemokraterna inte föreslår några ändringar gällande avdragen och samtidigt utnyttjar dem själva.

Sverige har kommit långt i jämställdhetskampen – men vi feminister nöjer oss inte där. Klyftorna ökar och Sverige blir allt mer segregerat. Vi har pratat om den växande otryggheten länge. Regeringen famlar efter ickelösningar. Att fokusera på kvinnliga småföretagare är inte en feministisk lösning.

Det kommer att krävas minskade klassklyftor, ökade resurser till välfärden, ett bättre mottagande av nyanlända kvinnor samt minskad bostads- och skolsegregation för att kunna uppnå ett jämställt samhälle. De olika orättvisorna samverkar till att upprätthålla det ojämlika system som vi har i dag. Att fokusera på omfördelning är en feministisk lösning som kräver ett solidariskt skattesystem.

Att utlandsfödda kvinnor står långt ifrån arbetsmarknaden och saknar ekonomisk självständighet beror inte på att de betalar för hög skatt eller tjänar mer pengar på bidrag. Det beror på rasistiska, sexistiska och ojämlika samhällsstrukturer som Sverige hittills har varit oförmöget att bryta med.

Folk är inte utan jobb för att de får bidrag – folk är utan jobb för att de inte har möjlighet att få ett jobb. Utanförskap beror inte på ovilja. Det beror på segregation, en diskriminerande arbets- och bostadsmarknad och otillräckliga reformer för inkludering och jämlikhet.

Unga Feminister vill tillsammans med Feministiskt Initiativ ha en rejäl omfördelningspolitik med betydligt mer resurser till välfärden, där de flesta kvinnor arbetar. Vi vill ha en antidiskriminerande arbets- och bostadsmarknad. Vi vill skrota skattesubventioner som till exempel jobbskatteavdrag och rut- och rotavdrag som ökar klassklyftorna och ojämställdheten.

Med ett feministiskt förhållningssätt är välfärd ett verktyg för att bygga ett jämställt och demokratiskt samhälle fritt från diskriminering och alla typer av våld, inklusive hedersvåld. Vår feminism gäller alla kvinnor – alla människor faktiskt. Den gäller inte bara entreprenörerna och innovatörerna, utan också kvinnorna med förslitningsskador som i dag lever på fattigpension och hbtq+-personerna som söker asyl i Sverige.

Den välfärd vi förespråkar håller ihop samhället. Den skapar ekonomisk och demokratisk självständighet i vardagen för alla. ​Att sälja ut välfärden till privatägda företag, att sänka bidragen till de fattiga och höja dem för de rika är inget annat än antifeministiskt. Att låta våra gemensamma skattepengar läcka ut i kapitalisternas fickor leder varken till jämställdhet eller frihet.

Som intersektionella feminister motsätter vi oss det kapitalistiska systemet, som bygger på hierarkier och ojämlikhet. Högern (och socialdemokraterna) borde skämmas när de tror att ökade klyftor mellan kön och klasser skapar frihet.

Frihet är ro – inte utbrändhet. Frihet är ett fungerande skyddsnät – inte att kunna starta företag när en person vill. Frihet kräver jämlikhet.

Elvira Johansson, ekonomiskpolitisk talesperson för Unga Feminister

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev