Debatt
”Undermåligt inomhusklimat gör skolan mindre jämlik”
Målet om en likvärdig skola för alla elever kan inte uppnås om 15–20 procent av barnen och ungdomarna går i skolor med undermålig inomhusmiljö, skriver Mikael Börjesson utbildnings- och kompetensansvarig på Swegon Group.
Publicerad: 26 augusti 2021, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Kyla, värme och dålig luftkvalitet minskar möjligheterna för hundratusentals elever att ta till sig nödvändig kunskap, skriver Mikael Börjesson. Foto: Syda Productions/Mostphotos
För drygt ett år sedan evakuerades Åkeredsskolan i Göteborg sedan föräldrar larmat om att inomhusmiljön gjorde elever sjuka och efter att en utredning slagit fast att det fanns brister. I väntan på en ny skola bedrivs nu undervisningen i paviljonger.
Även om Åkeredsskolan är ett extremfall har frågan om inomhusmiljön i våra skolor varit uppe till diskussion tidigare. Branschorganisationen Svensk Ventilation har under lång tid, både ensamma och tillsammans med bland annat Astma- och allergiförbundet, Lärarförbundet och Sveriges elevkårer, uppmärksammat politiker och tjänstemän på problematiken.
En utredning av Arbetsmiljöverket från 2017 antyder att så många som var femte skola i någon utsträckning har problem med ventilationen/luftkvaliteten. Resultaten ligger i linje med Folkhälsomyndighetens slutsatser i tillsynsrapporten ”Inomhusmiljön i skolan” från 2015.
Nästan två miljoner elever tillbringar huvuddelen av sin vakna tid i skolan. Stämmer siffrorna från undersökningarna fortfarande skulle det innebära att uppemot 400 000 elever går i skolor med stora brister i inomhusmiljön. Det är svårt att se att något liknande skulle accepteras om det gällde arbetsplatserna för 400 000 vuxna.
Vi vet också att inomhusklimatet har stor påverkan på människors möjlighet till koncentration och prestation. Kyla, värme och dålig luftkvalitet minskar möjligheterna för hundratusentals elever att ta till sig nödvändig kunskap. Under pandemin har vi dessutom blivit påminda om inomhusklimatets betydelse för smittspridningen.
Åkeredsskolan kan i detta sammanhang tjäna som exempel på två problem. Det första är inomhusmiljön i sig och att den är så dålig för så många elever. Det andra är ojämlikheten. Målet om en likvärdig skola för alla elever kan inte uppnås om 15–20 procent av barnen och ungdomarna går i skolor med undermålig inomhusmiljö.
Politiker och skolhuvudmän måste börja ta sitt ansvar för att alla elever ska få en likvärdig skolgång.
Mikael Börjesson, Utbildnings- och kompetensansvarig Swegon Group
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.