Debatt
Under Wanngårds tid nådde skjutningarna rekordnivåer
Karin Wanngård och Socialdemokraterna var passiva inför det dödliga våldet under sin tid vid makten i Stockholm, skriver Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd och Jan Jönsson (L), socialborgarråd i en replik.
Publicerad: 27 juni 2019, 09:53
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Häromdagen presenterade vi ett handlingsprogram för samhällets stödinsatser vid skjutningar och dödligt våld, skriver debattörerna. Foto: Colourbox
Replik Nyligen skrev oppositionsborgarrådet i Stockholms stad, Karin Wanngård (S), en debattartikel i Dagens Samhälle där hon riktade kritik mot den grönblå majoritetens trygghetsarbete. Wanngård menade att det inte är ”hårdare tag” som kommer att stoppa skjutningar och att ”de enkla lösningarnas politik har passerat sitt bäst före datum … det som behövs är framtidshopp”. På tal om enkla lösningar…
Det var under Wanngårds tid som finansborgarråd som antalet skjutningar nådde nya rekordnivåer. Samtidigt som hennes partikamrater styrt Sverige och svensk polis under fem års tid. Wanngård förhöll sig helt passiv när morden blev allt fler. Hon tog inga initiativ för att öka säkerheten, för att ge stöd till drabbade anhöriga och stadsdelar eller för att underlätta avhopp från gängen.
Det stämmer att det inte är våra kommunala vakters uppdrag att stoppa det dödliga våldet, utan det är en fråga om brottshantering som rör polisen. Vakterna kan däremot förhindra att kriminaliteten breder ut sig genom att skapa tryggare miljöer, samtidigt som resurser frigörs hos polisen så att de kan ägna sig åt att bekämpa grövre brottslighet. Vakterna utgör ett mycket viktigt tillskott, vilket även polisens nationella operativa avdelning (NOA) konstaterade i veckan. De menade att det kommer råda polisbrist fram till år 2024 och att det därför är av yttersta vikt att ordningsvakter kompletterar polisen.
Vi delar Wanngårds åsikt att trygghet även kräver förebyggande insatser. Därför pågår utveckling av avhopparverksamhet från grov brottslighet, samtidigt som vi satsar på specialpedagogiskt stöd i skolan och stärker socialtjänstens, skolans och förskolans samarbete i syfte att kunna nå fler familjer i ett tidigt skede. Vi bygger ut samarbetet mellan BVC och socialtjänsten som innebär hembesök hos småbarnsfamiljer i riskzonen. Därutöver har vi infört snabb reaktion inom 48 timmar när barn begår brott, även för minderåriga, och arbetet med de sociala insatsgrupperna fortgår.
Häromdagen presenterade staden ett handlingsprogram för samhällets stödinsatser vid skjutningar och dödligt våld. Programmet innehåller tydliga instruktioner om hur stadsdelsförvaltningarna ska agera i händelse av skjutning eller dödligt våld och syftar till att underlätta samverkan med bland annat lokal sjukvård och andra relevanta aktörer.
I förbifarten påstår Wanngård att trygghetsskapande insatser i stadsmiljön stoppats av den styrande majoriteten. Den tidigare majoriteten misslyckades med att färdigställa sina trygghetsinvesteringar och släppte igenom ansökningar utan trygghetsanalyser. Det arbetar vi nu med att rätta till. Trygghetsinvesteringarna ligger fast – vi gör det strukturerat och noggrant - till skillnad från hur illa (S) skötte detta arbete under föregående mandatperiod.
Vi i den grönblå majoriteten tar ett verklighetsförankrat helhetsgrepp om den våldsspiral som (S) och Wanngård passivt lät accelerera under föregående mandatperiod. Detta genom att intensifiera arbetet och satsa på både preventiva och reaktiva insatser.
Erik Slottner, trygghetsborgarråd i Stockholms stad (KD)
Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholms stad (L)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.