Debatt
”Två av tre kommuner missar viktigt upphandlingsverktyg”
För andra gången har vi på TeneliusHolm undersökt hur många av landet kommuner och regioner som publicerar sina upphandlingsplaner. Resultatet är nedslående, skriver konsulterna Stefan Holm, Håkan Tenelius och Lotta Edholm.
Publicerad: 5 oktober 2021, 03:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”För kommuner som vill främja lokalt producerade varor och tjänster blir det direkt kontraproduktivt att inte informera om kommande upphandlingar,” skriver Stefan Holm, Håkan Tenelius och Lotta Edholm. Foto: Mats Edman
Sveriges offentliga sektor upphandlar varor och tjänster för mer än 780 miljarder kronor varje år. De offentliga upphandlingarna är således en stor och viktig del av det svenska näringslivet och många företag och löntagare lever på att leverera samhällsnyttiga tjänster till medborgarna.
Att offentliga upphandlingar utgör en så viktig del av samhällsekonomin, och dessutom inom mycket viktiga områden, gör det extra viktigt att säkerställa en professionell upphandling. För många små och medelstora företag är framförhållning A & O för att kunna lämna anbud. Ett viktigt verktyg för att skapa framförhållning är lättillgängliga upphandlingsplaner som gör att företagare enkelt kan se vilka upphandlingar som planeras under året, eller ännu hellre, de kommande åren.
TeneliusHolm har för andra gången undersökt hur många av landet kommuner och regioner som publicerar sina upphandlingsplaner. Resultatet är nedslående. Visserligen har läget förbättrats sedan förra året, men fortfarande är det endast en knapp tredjedel, 93 av 290 kommuner, som publicerar upphandlingsplaner som sträcker sig över ett år eller mer. Bland regionerna är bilden liknande, 6 av de 21 regionerna publicerar upphandlingsplaner.
LÄS OCKSÅ: Så kan idéburna alternativ i välfärden gynnas
Det finns sannolikt en rad olika förklaringar till att kommuner inte antar och/eller publicerar sina upphandlingsplaner. Många kommuner är relativt små och gör få upphandlingar varje år. Många kommuner ingår också i större samarbeten och känner kanske att all information finns i samarbetsorganisationen. Men för en företagare på orten, som kanske aldrig haft ett samarbete med kommunen, är det sannolikt mycket svårt att ens veta var man ska börja leta efter information om denna inte ens finns på kommunens hemsida.
Den förmodligen viktigaste förklaringen är dock att en långsiktig upphandlingsplan inte ses som ett strategiskt dokument för att främja det lokala näringslivet i många kommuner.
Ett antal kommuner i Sverige har väl bemannade näringslivskontor och tilltalande hemsidor för att locka till sig företag, men kan inte tala om för de redan befintliga företagen vilka upphandlingar som planeras i framtiden. Det leder till att färre företag kan lägga anbud, vilket naturligtvis är till nackdel för kommunen, skattebetalarna och näringslivet.
LÄS OCKSÅ: Här är kommunerna och regionerna som upphandlar mest
För kommuner som vill främja lokalt producerade varor och tjänster blir det direkt kontraproduktivt att inte informera om kommande upphandlingar. Stora, nationella eller internationella företag vet hur de ska hitta upphandlingarna ändå, men små lokala företag saknar ofta både resurser och rutiner att leta. I praktiken innebär avsaknaden av upphandlingsplaner en konkurrensfördel för de stora företagen utan lokal anknytning.
Om upphandling i högre utsträckning ska bli ett strategiskt instrument i kommunens dagliga verksamhet krävs att politikerna engagerar sig i frågan. Man bör slå fast, gärna i det näringspolitiska programmet, att en långsiktig upphandlingsplan ska tas fram och att kommunens samtliga verksamheter ska finnas med. Detta gäller inte minst de kommunala bolagen som ofta svävar lite för sig själva i den kommunala verksamheten.
Så vårt råd till alla kommunpolitiker som vill främja det lokala näringslivet är att se till att det publiceras upphandlingsplaner. Låt er inte nedslås av kommentaren ”Det går inte”. Bevisligen klarar var tredje kommun av att göra det, oberoende av storlek, geografiskt läge eller politisk färg. Nästa år när vi gör undersökningen kanske 50 procent har upphandlingsplaner?
Stefan Holm
Konsult TeneliusHolm AB
Håkan Tenelius
Konsult TeneliusHolm AB
Lotta Edholm
Konsult TeneliusHolm AB
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.