Debatt
”Tre förslag för ett ökat bostadsbyggande i Göteborg”
Som en av landets största studentstäder har vi en skyldighet att ordna fler studentbostäder, skriver företrädare för Göteborgs rödgrönrosa samarbete.
Publicerad: 4 oktober 2021, 03:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Det byggs inte bara för lite, det byggs alldeles för dyrt. Detta är en konsekvens av att marknadskrafter och vinstintressen har ett för stort inflytande över vad som byggs och vem som får bo var, skriver Daniel Bernmar, Karin Pleijel, och Stina Svensson.
Foto: Mikael Damkier/MostPhotos, Alice Vernersson, Pressbilder
Bostadsbristen ökar i Göteborg och som en av landets största studentstäder måste vi utforska alla möjligheter för att på både kort och lång sikt ge studenter rimliga villkor för att hitta någonstans att bo. Att alternativen i dag står mellan kontakter, bostadspriser på miljoner kronor eller hyror stora som studielånet är inte en situation som gynnar någon förutom befintliga fastighetsägare.
Sveriges Förenade Studentkårers släppte nyligen sin årliga bostadsrapport för 2021. Där kan vi läsa att läget mer eller mindre är oförändrat för Göteborgs studenter från föregående år. En studentbefolkning på över 70 000 ska dela på endast 15 000 studentbostäder.
I Göteborg har vi en bostadskris, en etta kan kosta flera miljoner kronor och kötiden för förstahandskontrakt kan vara åtskilliga år. Detta innebär att de flesta som vill studera i Göteborg i första hand får vända sig till andrahandsmarknaden under sina första studieår, där de i sin tur finner en relativt oskyddad bostadssituation och hyror som kan vara större än både CSN-lån och bidrag tillsammans.
Vi partier i Göteborgs rödgrönrosa samarbete ser problemet i två dimensioner:
För det första gäller det tillkommande bostäder lämpade för studenter. Det tillkommer fortfarande fler studenter än det gör åtkomliga bostäder varje år. Dessutom byggs det inte bara för lite, det byggs alldeles för dyrt. Detta är en konsekvens av att marknadskrafter och vinstintressen har ett för stort inflytande över vad som byggs och vem som får bo var. Dessutom finns det i Göteborg ett kompakt politiskt motstånd från de borgerliga som vill minska antalet hyresrätter som produceras årligen och som resultat byggs det i vissa delar av staden inte längre byggs hyresrätter alls.
För det andra gäller det minskningen av befintliga hyresrätter. Återkommande initiativ till massombildningar, utförsäljningar och renoveringar minskar tillgången till åtkomliga hyresrätter i det allmänna beståndet. Detta gör studenter allt mer beroende av tillgången till studentbostäder. Här har vi bland annat de borgerliga aktuella försök denna höst att sälja ut stora delar av Göteborgs allmännytta, vilket skulle placera ännu fler bostäder utanför studenters räckvidd.
Vi har tre förslag som vi hoppas att samla en politisk majoritet bakom,
I bostadspolitiken kan larm från utsatta grupper ofta mötas av tjat om att de ska ta eget ansvar. Men sådant tjat löser inga problem. Vi hoppas stadens partier samlar sig runt konkreta åtgärder som förbättrar läget. Som en av landets största studentstäder har vi en skyldighet att ordna fler studentbostäder.
Daniel Bernmar
Oppositionskommunalråd (V) Göteborg
Karin Pleijel
Oppositionskommunalråd (MP) Göteborg
Stina Svensson
Gruppledare (Fi) Göteborg
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.