Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Tom plakatpolitik hjälper inte vården, Hallengren”

Den växande psykiska ohälsan är en av svensk vårds största utmaningar. Här måste den nya ministern Lena Hallengren visa ledarskap. Personalbristen, hot och våld mot vårdpersonal, regionernas allt sämre ekonomi samt vårdköerna är andra frågor som måste prioriteras.

Publicerad: 29 januari 2019, 09:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Den första utmaningen för svensk sjukvård är den växande psykiska ohälsan, detta är ett särskilt stort problem bland unga.”

Foto: Marcus Ericsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Psykisk ohälsaLena HallengrenPersonalbristPsykiatriHyrpersonalHot

Grattis Lena Hallengren (S) till din nya uppgift som socialminister med ansvar för sjukvården!

Under alldeles för lång tid har sjukvårdens utmaningar inte hanterats väl och fått stå tillbaka för tom plakatpolitik. Sverige hade behövt en borgerlig regering med kraften och viljan att hantera utmaningarna framöver, men nu är det dags för Lena Hallengren att fokusera på sjukvårdens utmaningar.

Den första utmaningen för svensk sjukvård är den växande psykiska ohälsan, detta är ett särskilt stort problem bland unga. I Västmanland är väntetiderna alldeles för långa för att få vård och behandling i tid. Det nationella arbetet mot psykisk ohälsa i Sverige har varit kortsiktigt och ryckigt. Det är ett lapptäcke av projekt, som ingen vet om det egentligen fungerar, enligt regeringens egen nationella samordnare. Här krävs ett ledarskap och en tydlighet som regeringen Löfven hittills inte visat.

För det andra har vi ett nationellt problem vad gäller kompetensförsörjningen i vården. I Västmanland har vi till följd av detta stängda vårdplatser och dyr hyrpersonal. Kostnaden för hyrpersonal har i Västmanland ökat med 160 procent sedan 2012, detta trots socialdemokratiska löften om att hyrpersonalberoendet skall lösas. Det kommer att krävas nationella initiativ och ett regionalt arbete som prioriterar vårdpersonalen och deras arbetssituation för att lösa problemen.

Den tredje utmaningen är hot och våld mot personal inom vården. Tyvärr är det något som ökar, även i Västmanland. 94 procent av de tillfrågade anställda inom Region Västmanland uppger att hot och våld förekommit på deras arbetsplats de senaste 24 månaderna. Nyligen rånades en ambulans efter att den fått rycka ut på ett falskt larm. Det måste till kraftiga straffskärpningar för angrepp mot ambulanssjukvård och andra samhällsnyttiga funktioner.

För det fjärde går kostnadsutvecklingen inom hälso‐ och sjukvården inte hand i hand med regionens intäkter. Regeringen måste börja föra en politik som får fler i arbete, ökar skatteintäkterna och främjar entreprenörskap samt innovationskraft inom sjukvården, det är enda sättet att i framtiden klara vår gemensamma välfärd. Kostnadsutjämningsförslaget som skulle kosta Västmanland cirka 200 miljoner kronor bör kastas i papperskorgen.

Den femte utmaningen är de växande vårdköerna. Under förra mandatperioden växte vårdköerna och i S-styrda Västmanland väntar tusentals personer på vård och behandling. Alldeles för få får vård i behandling enligt vårdgarantins gränser. Ansvaret för detta vilar på regionerna men staten kan stimulera arbetet genom till exempel kömiljarden som visade sig vara ett framgångsrikt sätt att korta köerna.

Det här är frågor som borde ges högsta prioritet i arbetet framöver, nu är det upp till bevis för den nya sjukvårdsministern att leverera.

Mikael Andersson Elfgren, regionråd i opposition (M) Västmanland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev