Debatt
”Tjänstemännens roll utmanas när SD är med och bestämmer”
Villkoren för kommunala tjänstemän stöps om i grunden när SD tar plats i allt fler kommun- och regionledningar, skriver författaren Mats Wingborg och chefen för tankesmedjan Katalys Daniel Suhonen.
Publicerad: 28 september 2021, 03:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Många av dagens blocköverskridande styren kan efter nästa val ersättas av högerstyren där SD är en del av makten eller ett stödparti. En konsekvens skulle bli ett drastiskt minskat inflytande för partierna till vänster, det vill säga S, V och MP, skriver Mats Wingborg och Katalys Daniel Suhonen. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
En av de centrala frågorna inför valet den 11 september 2022 är hur en regering med M-KD-(eventuellt L) som tar stöd av SD skulle omforma Sverige. I centrum för den debatten står hur en ny majoritet i riksdagen skulle påverka migration, kultur, medier och välfärd. Men en fråga som hamnat i skymundan är de förändringar som skulle vänta i kommun och regioner. Inte minst skulle den förskjutningen få stor betydelse för många anställda.
Politiska samarbeten i kommuner har alltid varit friare än på riksnivå. Många olika konstellationer existerar och har testats. Hur partierna agerar på riksnivå påverkar samtidigt hur partierna förhåller sig till varandra lokalt. Det ger en signal om vad som är acceptabelt.
LÄS OCKSÅ: SD siktar på styre i var tredje kommun
En annan faktor som stöpt om det politiska landskapet i kommuner och regioner är att SD successivt fått en större andel av rösterna. Hittills har detta främst lett till en snabb ökning av olika former av blocköverskridande samarbeten. Efter det förra valet utgick ett påbud från den moderata partiledningen att de lokala företrädarna inte skulle samarbeta med SD. I en handfull kommuner struntade de lokala moderaterna i direktivet och började ändå styra tillsammans med SD, men det vanliga var ändå att de lokala moderaterna föredrog ett blocköverskridande samarbete framför att bjuda in SD till maktens korridorer.
Denna första förskjutning kan beläggas med siffror. Efter valet 2006 fanns det 41 blocköverskridande kommunala styren i landet, det antalet har nu ökat till 114. I regionerna har den stora förändringen framför allt kommit under senare. 2010 styrdes två regioner av blocköverskridande koalitioner, i dag är antalet åtta.
LÄS OCKSÅ: SD:s gruppledare redo ta makten: ”Vi vill ingå i styret på riktigt”
I dag är emellertid det politiska påbudet från höger ett annat. M och KD och på senare tid även L vill styra landet med stöd av SD. Ännu starkare skulle denna signal bli om M-K-(och eventuellt L) också skulle börja styra landet tillsammans med SD efter valet 2022. Då skulle vi få se en snabb förflyttning från blocköverskridande styren till olika varianter av högerstyren där M och SD skulle utgöra kärnan.
I den första etappen ökade antalet blocköverskridande styren i kommuner och regioner (och vänsterstyrena minskade särskilt mycket). I nästa etapp hotar många av dessa blocköverskridande styren att ersättas av högerstyren där SD är en del av makten eller ett stödparti. För den kommunala politiken skulle detta innebära en stor omvälvning. En konsekvens skulle bli ett drastiskt minskat inflytande för partierna till vänster, det vill säga S, V och MP.
En fingervisning om hur politiken skulle komma att förändras kan vi också få genom att studera vad som skett i kommuner som i dag styrs av M och SD, ibland också med stöd av KD, L och lokala partier, det vill säga Sölvesborg, Staffanstorp, Bjuv, Hörby och Svalöv.
Särskilt oroande är att SD-politiker i flera kommuner försöker styra kommunala tjänstemäns professionella arbete. I Sölvesborg har SD-politiker lagt sig i konstutsmyckning och vilka böcker som biblioteken ska köpa in. I Hörby har politikernas styrning lett till att hälften av de kommunala cheferna lämnat sina poster sedan SD och M tog över makten.
LÄS OCKSÅ: Hörbys kommuntopp efter bråken: ”Medborgarna väljer inte tjänstemän, de väljer politiker”
Förändringarna i både Sölvesborg och Hörby för tankarna till länder där högerradikala politiker tagit kontroll över myndigheter och medier i syfte att mota bort det vänsterliberala etablissemanget. Även om det hittills skett i Sölvesborg och Hörby inte är lika långtgående som vad som förändringarna i exempelvis Ungern och Polen finns en sak är gemensam: villkoren för kommunala tjänstemän stöps om i grunden. Frågor som tidigare avgjordes på professionell grund har politiserats och styrs i allt högre grad av tjänstemän. Det gäller i synnerhet social verksamhet, hbtq-frågor och kulturpolitiken.
Mats Wingborg,
Författare till boken ”Blåbrunt Sverige – Så påverkas du om högern vinner valet”
Daniel Suhonen,
Chef på tankesmedjan Katalys
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.