söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Timbro: Vänsterpartiet vill beröva patienter inflytande över sin hälsa

Företrädare för Vänsterpartiet menar att patienters valfrihet inte är den viktigaste friheten i vården. Men vem är vården till för om inte patienterna, skriver Emanuel Örtengren från Timbro i en replik.

Publicerad: 23 augusti 2021, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi på Timbro tycker att egen- och medfinansiering, det vill säga att patienter skjuter till egna medel för vissa behandlingar, är ett naturligt och i vissa fall nödvändigt inslag i vården,” skriver Emanuel Örtengren. Foto: Mathias Blom/The Happy Creative


Ämnen i artikeln:

Valfrihet i välfärdenBegränsad välfärd?VänsterpartietTimbro

Tre företrädare från Vänsterpartiet i Region Stockholm skriver i Dagens Samhälle (11/8) att valfrihet för den enskilda patienten inte är den viktigaste friheten i vården, och hänvisar till Timbros rapport ”Egenfinansiering i vården”. 

LÄS OCKSÅ: V: Valfrihet för privata bolag ger ofrihet för patienterna 

Vad de tre vänsterpartisterna inte nämner är vad rapporten faktiskt handlar om – var gränserna för det offentliga vårdåtagandet går. Inget sjukvårdssystem kan erbjuda alla patienter den behandling de vill ha till vilken kostnad som helst för skattebetalarna. Såväl hälso- och sjukvårdslagen som den etiska plattformen för prioriteringar i vården anger att vården ska vara kostnadseffektiv. 

Frågan är då vad patienter ska erbjudas för möjligheter i de fall där deras vård inte anses prioriterad. Vi på Timbro tycker att egen- och medfinansiering, det vill säga att patienter skjuter till egna medel för vissa behandlingar, är ett naturligt och i vissa fall nödvändigt inslag i vården. Få ifrågasätter till exempel patientavgifterna på vårdcentraler, och för nätläkarbesök borde avgifterna kanske rentav vara högre.

Att erbjuda allting ”gratis” riskerar att få lika bakvända effekter som Vänsterpartiets reform att göra läkemedel för barn avgiftsfria, vars främsta konsekvens blev att kostnaderna för föräldrars uttag av hudlotion ökade med 491 procent. Inte heller är det så enkelt som att bara höja skatterna för att lösa välfärdens finansieringsproblem, vilket bland annat den statliga Långtidsutredningen från 2015 har konstaterat.

I sammanhanget bör det även nämnas att ett av få områden inom vården som undvikit den produktivitetsminskning som vänsterpartisterna skriver om är ögonoperationer med laserkirurgi, något som patienter betalar själva för. Så visst är vården inte en marknad som vilken som helst, men kanske i högre utsträckning än vad vänsterpartisterna vill tro. 

Självklart kräver sådana marknader regler och ett starkt konsumentskydd, vilket Timbros rapport också tar upp. Likaså krävs det starkare patienträttigheter i den offentliga vården. Svenska patienter har i dag så svaga rättigheter att myndigheten Vårdanalys döpte sin utvärdering av patientlagen till ”Lag utan genomslag”. 

Vi håller därför inte med V om att det finns viktigare friheter än patienters valfrihet i vården. För om vården inte är till för patienten, vem är den då till för? 

Emanuel Örtengren, Välfärdsansvarig Timbro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev