tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Timbro: Arena slåss mot väderkvarnar

Arena Idé duckar för kritiken mot sin rapport om skotsk sjukvård och attackerar halmgubbar i stället för att bemöta sådant som Timbro faktiskt har skrivit. Deras saga om Skottland ger inte en trovärdig färdriktning för svensk sjukvårdsdebatt, slutreplikerar Emanuel Örtengren.

Publicerad: 4 mars 2020, 10:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Jag är enig med Pelling och Taxén att vårdpersonalens inflytande behöver öka,” skriver Emanuel Örtengren.

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetVårdköerPrivat driftOPSNya Karolinska

I sin replik till min debattartikel (DS 13/2) om varför Skottland inte är en förebild för svensk sjukvård skriver Lisa Pelling och Lars Taxén från Arena Idé att ’’Skottlands väg är en inspirationskälla till en ny berättelse om vården”. De menar att Skottland har ’’förkastat” den marknadsmodell som Timbro förordar.

Pelling och Taxén bemöter överhuvudtaget inte min kritik om att de få vårdresultat de redovisar i sin rapport är tagna ur luften. De menar att resultaten, till exempel dödligheten i Clostridioides difficile-infektioner, är hämtade från NHS Scotlands årsrapport 2017/2018. Varför just dessa mått har valts framgår dock inte, och inte heller hur de på något sätt är kopplade till den svenska sjukvårdens problem. Men det är förstås lätt att välja mått som ser bra ut.

De studier jag lyfter som visar att England, som tillämpat mer marknadsstyrning och konkurrens än Skottland, lyckats bättre med att minska kötider och den sjukhusrelaterade dödligheten, bemöts inte heller. I stället ångar Pelling och Taxén på som två politiker benhårt bundna till talepunkter. Men det är förstås svårt att förhålla sig till något som går stick i stäv med den bild man vill förmedla.

Riktigt märkligt blir det när Pelling och Taxén antyder att offentlig-privat samverkan (OPS) skulle vara en del av ’’Timbros marknadsmodell”. Redan 2013, långt innan journalister som Anna Gustafsson och Lisa Röstlund satte Nya Karolinska på allas läppar, publicerade Timbro en rapport som konstaterade att OPS var en dålig upphandlingsmodell för högspecialiserad vård. Men det är förstås lätt att attackera halmdockor.

Jag är enig med Pelling och Taxén att vårdpersonalens inflytande behöver öka. De senaste veckornas sjukvårdskaos i Stockholm har visat varför detta är så avgörande. Medan personalen på det krisande, offentligt drivna Södersjukhuset (SöS) känner vanmakt är det privat drivna Sankt Görans sjukhus som en annan värld, där personalen själva får organisera arbetet. Vården på Sankt Göran ges också snabbare och till en lägre kostnad för skattebetalarna än på SöS. Men det är förstås svårt för Arena att se privata vårdgivare som förebilder.

Emanuel Örtengren, programansvarig välfärdsfrågor, Timbro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev