onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Tillsätt haverikommission vid barns självmord”

22 barn tar sitt liv. Varje år. Vi skulle behöva en haverikommission varje gång det sker för att ta reda på vilka förebyggande insatser som måste förbättras, skriver läraren och pappan Claes Jenninger.

Publicerad: 28 december 2021, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi har för dåliga kunskaper om vilka skyddsnät och förebyggande insatser som behövs för att stoppa självmorden bland barn, skriver läraren Claes Jenninger. Foto: MOSTPHOTOS/Aleksandr Davydov


Ämnen i artikeln:

ElevhälsaBUPSjälvmordBarn

Rättsmedicinalverket och Folkhälsomyndigheten redovisar denna fruktansvärda statistik för åren 2000 till 2018: i snitt tar 22 barn sitt liv varje år - och självmorden har ökat över tid.

Det är skakande siffror. På byråkratsvenska meddelas resultaten ”främst till beslutsfattare och tjänstemän”. För mammor och pappor, skolkamrater, vänner, släktingar, och hela lokalsamhällen betyder ett barns självmord något helt annat än siffror i ett informationsblad. För oss handlar det om sorg, saknad, uppgivenhet och inte minst skuld. Hur kunde det hända? Vad kunde vi ha gjort annorlunda? Varför var det ingen som sa något?

LÄS MER: ”Vi är skyldiga barn och unga hopp om en bättre morgondag” 

Hur ska vi förhindra att det fortsätter så här? Frågan angår oss alla, eftersom ingen är oberörd av att barn omkring oss inte orkar leva längre. Att ta sitt liv innebär inte att man vill dö, men att man inte orkar fortsätta det liv man har. Så frågan handlar om vad de suicidala barnen behöver av oss, för att orka vidare.

Folkhälsomyndigheten konstaterar i rapporten att kunskapen om suicid bland barn och unga i Sverige generellt är låg, och efterlyser skyddsnät och förebyggande insatser. Enligt statistiken har vi under de redovisade åren förlorat omkring 400 barn i åldrarna 13 – 18 år. 

LÄS MER: Ökat intresse för att förebygga självmord 

Samtliga dessa var elever i skola. Ungas psykiska hälsa är därför i allra högsta grad beroende av vilka skyddsnät och förebyggande insatser som skolan har. Det handlar om vilka samarbetsformer man har med vårdnadshavare, vilken kompetens som finns i form av en närvarande elevhälsa som en orolig lärare kan vända sig till och det handlar om vilket stöd eleven kan få av institutioner utanför skolan. På vissa skolor fungerar detta framgångsrikt, men inte på andra.

Vid större olyckor tillsätts en haverikommission för att ta reda på vad som orsakat olyckan. Det är självklart när ett flygplan havererat, när järnvägsvagnar spårat ur eller vid eld i lasten på ett fartyg. Man tillsätter en haverikommission för att minimera risken att det inte sker igen - även om ingen människa omkommit eller ens kommit till skada. 

LÄS MER: ”Regeringen behöver ta ansvar för nollvisionen för självmord”

2020 var det 1 588 människor som tog sitt liv, cirka fyra per dag, enligt Nationellt centrum för suicidprevention (NASP) vid Karolinska Institutet. Men när någon tar sitt liv betraktas det inte som ett haveri, det hanteras det som en privat angelägenhet. Detta trots att varje enskilt självmord innebär en total katastrof inte bara för de närstående utan också för samhället i stort — självmordet visar att de strukturer som ska upptäcka och bekämpa psykisk ohälsa i exempelvis skolan, arbetslivet, vården och äldreomsorgen inte har fungerat. 

Tillsätt haverikommissioner för att utreda barns självmord! Både i varje enskilt fall — och på ett övergripande plan. På så vis kan vi äntligen få kunskap om vilka skyddsnät och förebyggande insatser som de, vi och samhället behöver för att stoppa denna farsot. Utan genomlysning, analyser och rätt insatser kommer vi aldrig att komma till klarhet med orsaker och relevanta åtgärder.

Claes Jenninger
Lärare, författare och pappa

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ElevhälsaBUPSjälvmordBarn

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev