Debatt
”Tillsammans nystartar vi kollektivtrafiken efter pandemin”
Under pandemin har resandet rasat och kollektivtrafiken gjort miljardförluster. För att kollektivtrafiken ska kunna bidra till transportsektorns klimatomställning och hållbara samhällen krävs politiska reformer för stabil finansiering och en infrastruktur som prioriterar framkomlighet, skriver företrädare för den samlade kollektivtrafikbranschen.
Publicerad: 11 oktober 2021, 03:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Nu tar vi i kollektivtrafikbranschen tillsammans fram en programförklaring för nystart där vi listar både branschens åtaganden och det som krävs av nationella beslutsfattare, skriver Kristoffer Tamsons (M), Madeleine Raukas och Tomas Byberg.
Foto: Pressbild
Ämnen i artikeln:
KollektivtrafikI dag står inrikes transporter för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. För att nå regeringens klimatmål måste utsläppen minska med 8 procent per år fram till 2030, men de senaste åren har de bara minskat med cirka 3 procent.
Långt över 90 procent av kollektivtrafiken drivs i dag med förnybara drivmedel eller el. Ökar resandet med kollektivtrafik minskar utsläppen. Det innebär att varje person som kliver på bussen eller tåget bidrar till minskad klimatpåverkan.
LÄS OCKSÅ: Så stort var coronatappet i kollektivtrafiken – region för region
Kollektivtrafikens marknadsandel av det motoriserade resandet ökade från 18 till 31 procent mellan 2006 och 2019 – men under pandemin minskade den till 21 procent. Trots att allt fler vaccinerats och restriktionerna nu tas bort pekar flera undersökningar på att många resenärer inte kommer återvända till kollektivtrafiken. Därmed riskerar miljardförlusterna som drabbar kollektivtrafiken att leda till indragna turer och nedlagda linjer.
Det är samma drivkrafter som gör att vi väljer kollektivtrafik nu som före pandemin. Det är fortfarande ett relevant utbud och attraktiva resor som i första hand gör att människor väljer att resa kollektivt.
LÄS OCKSÅ: Kollektivtrafik: Trängselvarning i appar ska locka tillbaka kunderna
Nu tar vi i kollektivtrafikbranschen tillsammans – offentliga beställare och trafikföretag – fram en programförklaring för nystart där vi listar både branschens åtaganden och det som krävs av nationella beslutsfattare. Båda delar kommer att krävas för att kollektivtrafiken ska behålla ledningen i transportsektorns omställning.
Vi åtar oss bland annat att:
Men för att lyckas krävs politiska reformer från stat och myndigheter:
För en stark, klimatsmart kollektivtrafik krävs engagemang från regering, riksdag och den samlade kollektivtrafikbranschen. Tillsammans kan vi öka kollektivtrafikresandet, minska klimatutsläppen och skapa förutsättningar för människor att både leva och arbeta där de vill.
Kristoffer Tamsons
Ordförande i Svensk Kollektivtrafik och trafikregionråd (M) Region Stockholm
Madeleine Raukas
Vice ordförande Tågföretagen och vice vd SJ
Tomas Byberg
Ordförande Sveriges Bussföretag och vd Byberg & Nordin Busstrafik AB
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Kollektivtrafik