Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Tiggeri riskerar att permanenta utanförskapet”

Tiggeriförbud är, tyvärr, det enda verktyg vi har för att så långt som möjligt förhindra att människor kommer till Sverige för att tigga och utnyttjas, skriver en rad kristdemokrater som står bakom en motion om nationellt tiggeriförbud till rikstinget som inleds i dag.

Publicerad: 8 november 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Kriminell organisering och människohandel har förekommit i alldeles för många fall kopplat till tiggeriet.”

Foto: Michael Erhardsson, Mostphoto


Ämnen i artikeln:

TiggeriförbudKristdemokraterna

Kristdemokratin är en ideologi som betonar det okränkbara människovärdet. Det är det värde som ger varje människa rättigheter och skyldigheter. För oss kristdemokrater är den enskilda människan i centrum och därför är det viktigt för samhället att se till att ingen människa ägs eller kränks av någon annan. Därför uppmanar vi Kristdemokraterna vid vårt riksting i helgen att ställa sig bakom motionen om ett nationellt tiggeriförbud.

Tiggeri är destruktivt. Människor utanför välfärdens ramar tvingas försörja sig på ett förnedrande sätt. Genom att acceptera tiggeriet som fenomen förpassar man dessa människor till ett permanent utanförskap. Det är ett utanförskap som inte bara berör de vuxna som tigger utan även deras barn och familjer.

En utredning angående tiggeriet presenterades av regeringens tidigare utredare Martin Valfridsson 2016. I den kom utredaren fram till att man inte bör ge pengar till tiggare. Detta eftersom det inte hjälper människor ur fattigdom, utan i stället kan ge andra långsiktiga negativa konsekvenser. Tiggeri är också kopplat till frågan om illegala bosättningar. De flesta är överens om att olagliga bosättningar inte kan accepteras, eftersom en fungerande rättsstat måste upprätthållas. Så vad är lösningen på de illegala bosättningarna? Om man inte kan svara på den frågan och samtidigt låter tiggeriet fortgå, då accepterar man framväxten av ett ohållbart utanförskap.

Kriminell organisering och människohandel har förekommit i alldeles för många fall kopplat till tiggeriet. Förra året dömdes en man till 3 år och 6 månaders fängelsestraff för människohandel i Göteborgs tingsrätt då han tvingat två personer till tiggeri. Detta fall är inte unikt. Alldeles för ofta har det kommit fram hur människor i en mycket utsatt ställning utnyttjats. Detta är inget annat än en mänsklig tragedi. Vissa menar att människohandel redan är ett brott, men att blunda för det strukturella sambandet mellan tiggeri och människohandel är att blunda för problemet.

Huvudargumentet för dem som motsätter sig ett tiggeriförbud är att situationen i hemländerna måste förbättras och att sanktioner mot berörda länder måste till på europeisk nivå. Det vore naturligtvis önskvärt, och vi vill också se den typen av påtryckningar på länder som inte tar ansvar för medborgarnas välfärd. Men det finns ingenting som pekar på att detta är realistiskt som enda lösning under överskådlig framtid. Tvärtom verkar flera länder som borde få sanktioner snarare skydda varandra inom det europeiska samarbetet.

Ett nationellt tiggeriförbud skulle därför kunna sätta större press på länder som i dag inte tar tillräckligt stort ansvar för att värna rättsstatens principer, motverka korruption och erbjuda medborgarna en välfärd värd namnet.

Ett tiggeriförbud kommer självklart inte lösa alla problem. Det behövs även ett aktivt och levande civilsamhälle och att EU utövar påtryckningar på berörda länder som Bulgarien och Rumänien. Men ett tiggeriförbud är en del av lösningen. Det är, tyvärr, det enda verktyget vi har i dag för att så långt som det är möjligt förhindra att människor kommer till Sverige för att tigga och utnyttjas. Alldeles för ofta skjuter våra nationella politiker problemen till kommunerna, men detta är en nationell fråga som kräver nationella lösningar. Därför kommer vi att stå upp för ett nationellt tiggeriförbud vid Kristdemokraternas riksting i helgen.

Martin Hallander, förbundsordförande KDU

Ella Bohlin, regionråd KD Stockholms län

Jonas Segersam, kommunalråd KD Uppsala

Carl-Johan Schiller, kommunalråd KD Lidingö

Niklas Arvidsson, kommunalråd KD Borås

Anna Lipinska, kommunalråd KD Värmdö

Hedvig Åkesson, gruppledare KD Lund

Torsten Elofsson, ordförande KD Malmö

Jonatan Hedin, ordförande KD Södermalm

Milles Lindgren, gruppledare KD Danderyd

David Rosemar, förbundsordförande KSF Sverige

Patrik Åkesson, kommunpolitiker KD Växjö

Mimmi Westerlund, regionpolitiker KD Uppsala

Stefan Sarmes, gruppledare KD Svedala

Eric Dicksson, gruppledare KD Mörbylånga

Jessica Wiederhielm, kommunpolitiker KD Kävlinge

Mohammad Omran, kommunpolitiker KD Ystad

Kalle Bäck, kommunpolitiker KD Göteborg

Marie Bechara, kommunpolitiker KD Solna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev