måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Telenor: Så kan Norrland få tillgång till snabbt bredband

Fokusera de offentliga insatserna på grundläggande insatser som ökar möjligheterna för kommersiella aktörer att investera i ett moderniserat nät, replikerar Telenor Sveriges vd Bjørn Ivar Moen.

Publicerad: 29 oktober 2021, 11:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi är i full färd med att rulla ut ett moderniserat nät som när det väl är färdigbyggt kommer kunna tillhandahålla 5G till 99,9 procent av befolkningen,” skriver Bjørn Ivar Moen.

Foto: Henrik Montgomery/TT


Ämnen i artikeln:

BredbandsutbyggnadenBredbandsklyftanInfrastrukturinvesteringar

I en debattartikel efterlyser fyra regionråd mer satsningar på bredbandsutbyggnad i norra Sverige. Tillgång till grundläggande infrastruktur som bredband är onekligen en demokratifråga. Ska man kunna vara en del av samhället behöver man i dag tillgång till bredband. Ökad digitalisering ger nya möjligheter, som möjligheten att arbeta och driva företag i glesbygd, uppkopplad mot en global ekonomi. Så självfallet måste digitaliseringen göras tillgänglig för alla. Det gäller inte minst Norrland. 

LÄS OCKSÅ: Regionråd: Ska hela landet få bredband behövs mer pengar 

Att koppla upp hela Norrland är fullt möjligt – om vi drar nytta av de möjligheter som 5G ger. I debattartikeln nämns den rapport från Post och telestyrelsen (PTS) som beskriver vad det skulle kosta att uppfylla bredbandsmålen. I samma rapport konstateras också att om vi använder mobila lösningar för en stor del av hushållen kan utbyggnaden ske både snabbare och billigare.  

5G-utrullningen är försenad i Sverige vilket beror på flera orsaker, bland annat den globala halvledarkrisen. Men det är temporära problem och utbyggnaden avgörs här och nu. Det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att 5G ger förutsättningar för att tillgodose många olika behov samtidigt. För en fabrik eller gruva kan det handla om lokal lösning för ett industriområde med extrema hastigheter och millisekundprecision i överföringen. För ett hushåll eller småföretag kan det handla om en mobil bredbandsanslutning med hastighet på långt över regeringens mål om 100 Mbit per sekund.

Vi är i full färd med att rulla ut ett moderniserat nät som när det väl är färdigbyggt kommer kunna tillhandahålla 5G till 99,9 procent av befolkningen. Redan i dag erbjuder Telenor 5G med upp till 1 Gbit per sekund i 37 städer, en siffra som kommer öka månad för månad under de två närmsta åren.  

I stora delar av landet kommer utbyggnaden att kunna ske helt på kommersiell grund. För Norrland, med långa avstånd och stora ytor kommer samhället behöva satsa hårdare. Riktat stöd är naturligtvis en del av lösningen, men störst och snabbast effekt får vi om vi fokuserar de offentliga insatserna på grundläggande insatser som ökar möjligheterna för kommersiella aktörer att investera. Vad det konkret ofta handlar om är att samhället kan säkra grundläggande infrastruktur som exempelvis elförsörjning och i vissa fall samhällsmaster, som bör tillhandahållas konkurrensneutralt. Vi kommersiella aktörer kan då komplettera med det som behövs för att tillhandahålla mobila bredbandsuppkopplingar av hög kvalitet. Likaså kan man, som Norge nyligen provat med framgång, införa spektrumrabatter, där mobiloperatörerna kan sänka sin spektrumkostnad i utbyte mot utbyggd täckning.  

Med hjälp av samverkan mellan lokalsamhällen, oss kommersiella operatörer och stat, region och kommun kan vi åstadkomma ett digitalt lyft för hela Norrland. För alla i Sverige har rätt att vara en del av det uppkopplade samhället. 

Bjørn Ivar Moen
Vd för Telenor Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev