Debatt
Taxi Stockholm: Färdtjänsten nära braka samman
Taxinäringen har drabbats hårt av pandemin. Om inget görs riskerar Stockholmsregionen snart att stå utan ett fungerande system för taxi, omsorgsresor och färdtjänst, skriver Taxi Stockholm.
Publicerad: 28 januari 2022, 04:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Vi utför en halv miljon samhällsbetalda resor varje år så som färdtjänst och skolresor. Nu är de hotade av pandemin, skriver Taxi Stockholms Satish Sen och Dimitrios Nikopoulos. Foto: Anton Brunnberg, Simon Hellsten och Janerik Henriksson/TT
Många branscher har drabbats extra hårt av pandemin, taxinäringen är en av dem. I två års tid har bolag, åkare och förare kämpat för att få det att gå ihop, och nu när fjärde vågen är här på allvar är det inte längre hållbart. För att tala klartext: om inget görs från politiskt håll riskerar Stockholmsregionen snart att stå utan ett fungerande system för taxi, omsorgsresor och färdtjänst.
Tidigare stödinsatser har gjort att taxiverksamheten i stort har kunnat överleva men inte mer. Nu står vi med trettio procent färre förare och tjugo procent färre anslutna bilar. Vi har tvingats se förare gå in i arbetslöshet eller byta bransch. Vi har tvingats se välmående åkerier närma sig konkurs när restriktioner lett till förändrade resmönster. Det gör att vi i dag har en verksamhet som fungerar – men som inte överlever fler påfrestningar.
Systemet på väg att braka samman och det är bråttom att agera. Eftersom vi har varit i den här situationen under de tre tidigare vågorna har vi i princip facit på vad som kommer att ske och vilka åtgärder som kan få en positiv effekt.
Korttidspermitteringar fungerar tyvärr inte för vår verksamhet eftersom vi inte kan styra när kunder vill resa. Det stöd vi har att tillgå från politiskt håll och som fungerar är omsättningsstöd och omställningsstöd. Men detta är inte nog – det vet vi sedan tidigare. Snabba beslut om att införa träffsäkra åtgärder är viktiga nu om vi inte ska urholka tillgången till mobilitet för flera målgrupper ännu mer. Därför föreslår vi följande:
■ Se över a-kassereglerna så länge pandemin skapar osäkerhet. Vi har märkt av en inlåsningseffekt med nuvarande regler som gör att förare stannar i a-kassan, i stället för att gå tillbaka till ett taxiarbete.
■ Fatta beslut om att undanta taxi från trängselskatten. Taxi bidrar inte till trängsel utan underlättar för dem som vill välja bort att köra egen bil till förmån för kollektivtrafik. Under pandemin med klart minskade intäkter blir skatten dessutom extra betungande och äter upp den intjänade dagskassan.
■ Återinför den tillfälliga sänkningen av arbetsgivaravgiften och sänkning av avgifter för enskilda näringsidkare och handelsbolag, något som fanns under några månader 2020.
Detta är några förslag som hela taxinäringen i Sverige skulle ha nytta av. Risken är annars att hela systemet för taxi, omsorgsresor och färdtjänst slutar att fungera – med följder som drastiskt minskad rörlighet för de mest utsatta och mängder av åkare och deras anställda som tvingas övergå i arbetsmarknadsåtgärder.
Våra 870 åkare har fortsatt mycket svag lönsamhet och är pressade av de ökade drivmedelspriserna. Om de går i konkurs kan de inte automatiskt återställa verksamheten utan måste söka trafiktillstånd på nytt. Om inget görs riskerar vi dessutom tappa ytterligare hundratals förare varav många hamnar i arbetsmarknadsåtgärder. Konsekvensen av det blir att nya förare måste rekryteras och utbildas, vilket inte görs i en handvändning – och om det ens är möjligt.
I år utför vi fem miljoner transporter och en halv miljon av dem är samhällsbetalda resor som till exempel färdtjänst och skolresor. Vi vill fortsätta att vara en del av en fungerande kollektivtrafik i regionen, även i framtiden. Men för att det ska bli så krävs det snabba beslut. Därför uppmanar vi näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och finansminister Mikael Damberg att ta tag i frågan så fort det går.
Satish Sen
Vd och koncernchef för Taxi Stockholm
Dimitrios Nikopoulos
Styrelseordförande i Taxi Stockholm och i Taxi Trafikförening
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.