Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Tåget avgörande för en framgångsrik flygplatsstad

En av de viktigaste investeringarna för att skapa en framgångsrik flygplatsstad kring Arlanda är en satsning på tåget. Det kan tyckas ironiskt, men det måste bli mycket lättare och billigare för fler att ta sig till och från staden med tåg från både norra och södra Sverige, skriver Jennie Claesson, vd Airport City Stockholm.

Publicerad: 18 november 2020, 18:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Fungerande infrastruktur, i kombination med nya mobilitetslösningar, kommer spela en betydande roll för vår omställning till ett hållbart samhälle,” skriver Jennie Claesson.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån, Pressbild


Ämnen i artikeln:

TågtrafikArlanda

Vi har en imponerande industriell historia. I över hundra år har entreprenörer från Sverige gjort flertal betydande avtryck som ändrat världen till det bättre. Vi har kompetensen, idéerna och drivkraften att tackla nutidens stora utmaningar inom klimat, hälsa och mobilitet.

Däremot ligger vi som land långt efter med våra infrastrukturella behov för att kunna ta på oss ledartröjan i det omställningsrace mänskligheten nu befinner sig i. Historiskt drevs tillväxten av städer som byggt flygplatser. Dagens och morgondagens framgångsrika och konkurrenskraftigaste regioner kommer vara de som låtit sina flygplatser bli städer.

I dag är det regioner som Manchester och Amsterdam som är framgångsrika inom detta område. Gemensamt har de en framgångsrik flygplatsstad som är lättillgänglig för i stort sett hela befolkningen och omvärlden. Det är ingen slump att Nederländerna, trots sin lilla geografiska yta, blivit världens andra största exportör av mat. Mycket tack vare deras tillgänglighet till omvärlden leder de nu den gröna omställningen genom att radikalt minska behovet av att exploatera jordens mark för jordbruk till planetens växande befolkning.

Oslo satsar nu på en modern flygplatsstad och har redan kört om Stockholm. Helsingfors är på god väg att göra detsamma – om vi fortsätter att trampa vatten och inte tar tag i de nödvändiga investeringarna som behövs för att säkra vår konkurrenskraft.

Framkomlighet är en av dagens stora utmaningar. Fungerande infrastruktur, i kombination med nya mobilitetslösningar, kommer spela en betydande roll för vår omställning till ett hållbart samhälle. Vår ambition för framtidens Arlanda är att utveckla en av världens främsta och mest hållbara flygplatsstäder, där alla interna transporter sker med smarta och hållbara mobilitetslösningar.

I dag finns det ett djupt samarbete mellan Swedavia, Sigtuna kommun och en av de största markägarna Arlandastad Holding gått ihop och driver bolaget Airport City Stockholm. Syftet är att utveckla flygplatsstaden till en av norra Europas ledande mötesplatser för såväl industrin som akademin och därmed främja Sigtunas och hela Sveriges tillväxtpotential. I spåren av pandemin är denna investering viktigare än någonsin. Tillsammans arbetar vi bland annat för att skapa 50 000 arbetsplatser och att göra Arlanda mer lättillgänglig för fler, både inom och utanför landets gränser.

En av de viktigaste investeringarna för att skapa en framgångsrik flygplatsstad är ironiskt nog en satsning på tåget. Det måste nämligen bli mycket lättare och billigare för fler att ta sig till och från Arlanda med tåg från både norra och södra Sverige. I dag finns det ett företag med monopol på all tågtrafik till och från Arlanda, vilket gör det ohållbart ekonomiskt att öka tillgängligheten med tåg. Detta monopol måste därför upphöra. Först då kan vi bli en mötesplats för hela Sverige. Det är hög tid för staten att dra sitt strå till stacken så vi kan säkra en hållbar infrastruktur och trygga flygplatsstaden Arlandas framtid i en allt mer konkurrenskraftig omvärld som vi är så beroende av.

Jennie Claesson, vd Airport City Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TågtrafikArlanda

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev